Eemshaven – Borkum

Vanuit Eemshaven vertrekt de veerboot naar Borkum. AG EMS verzorgt deze veerdienst. In circa 50 minuten sta je op het eiland. Met de sneldienst is de reistijd slechts 25 minuten. Hieronder vind je alles wat je moet weten voor je reis naar Borkum:

1-6 afvaarten/dag – 25 min / 50 min. De volgende soorten diensten worden aangeboden voor:

motorvoertuigen – fietsen –voetpassagiers

voetpassagiers

Waar vertrekt de veerboot?

De veerboot vertrekt vanuit de veerhaven in Eemshaven. De terminal van AG EMS is goed bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer.

Bereikbaarheid terminal

Auto

Vanaf de Zuidelijke Ring Groningen (einde autosnelweg A28) rijd je op de N28 (oostelijke Ringweg). Vervolgens neem je einde N28 de afslag N46 die rechtstreeks naar Eemshaven leidt.

Vanuit het zuiden rijd je op de A28 richting Assen. Voor de beste route naar de Eemshaven neem je vlak voor Assen de afslag naar de N33 richting Eemshaven/Veendam.

Voor het instellen van de navigatie kun je het volgende adres gebruiken: Borkumkade 1, 9979 XX Eemshaven. Zodra je met de auto aankomst in Eemshaven volg je de borden “Ro-Ro Ferry Eemshaven Borkum”.

Parkeren

Nabij de kade van de Borkumlijn is een grote parkeerplaats voor ongeveer 2.000 auto’s. Het parkeerterrein is dagelijks geopend van 45 minuten voor vertrek van de eerste veerboot en tot 30 minuten na aankomst van de laatste veerboot. Het is niet mogelijk een parkeerplaats te reserveren en het parkeren is op eigen risico.

Bij de parkeerplaats staan parkeerautomaten waar contant en met pinpas afgerekend kan worden. Parkeren kan voor €5,00 per dag. Voor een dagtocht naar Borkum is het mogelijk in de ochtend alvast de parkeerkaart te betalen. Bij een langer verblijf kan ook aan boord al worden afgerekend. Voor elektrische auto’s zijn enkele laadpalen beschikbaar.

Openbaar vervoer

De veerhaven is goed te bereiken met openbaar vervoer. Vanuit treinstation Eemshaven loop je in enkele minuten naar de vertrekterminal. Sinds 2018 is de veerhaven verbonden met een rechtstreekse treindienst van en naar Groningen. Bovendien biedt Arriva, die de treindienst uitvoert, in samenwerking met de rederij een combi-ticket. Zo kun je tegen een voordeliger tarief een dagtocht naar Borkum doen. Klik hier voor informatie over de dienstregeling en dit combi-ticket.

Faciliteiten terminal

De terminal in Eemshaven biedt genoeg faciliteiten om even te wachten op het inschepen. Er zijn zitplaatsen, toiletten en loketten waar je terecht kunt voor het kopen van een kaartje of informatie over de reis. Bovendien kun je wat te eten of drinken bestellen in het restaurant. De terminal is minimaal 45 minuten voor vertrek tot 30 minuten na aankomst van de veerboot naar/van Borkum geopend.

Voor mindervalide reizigers zijn voorzieningen getroffen. De rederij verzoekt mindervalide of hulpbehoevende reizigers zich uiterlijk 48 uur voor de overtocht te melden via 0596 – 51 60 26.

Dienstregeling

Vanuit Nederland vaart AG EMS afhankelijk dagelijks naar Borkum. Het aantal afvaarten is sterk afhankelijk van het seizoen: in de winter vindt er maar één afvaart per dag plaats. In de zomer zijn dit ruim vijf overtochten. Kijk voor de actuele afvaarten via deze pagina.

De eerst veerdienst vanuit Eemshaven vertrekt om 12.00 uur. De laatste om 18.15 uur. Het aantal afvaarten en de vertrektijden is ook afhankelijk van feestdagen of evenementen.

Op sommige dagen kun je met de sneldienst naar Borkum. Dit is echter maar op enkele dagen in het jaar het geval. De sneldienst vaart namelijk hoofdzakelijk op de route tussen het Duitse Emden en Borkum.

Eemshaven – Borkum

HeenreisBasisdienstregeling
Eerste veerdienst12.00
Aantal afvaarten per dag1-2
Laatste veerdienst18.15
Eerste sneldienst16.45
Aantal afvaarten per dag0-1
Laatste sneldienst

Borkum – Eemshaven

TerugreisBasisdienstregeling
Eerste veerdienst7.15
Aantal afvaarten per dag1-2
Laatste veerdienst13.30
Eerste sneldienst7.15
Aantal afvaarten per dag0-1
Laatste sneldienst

Hoe laat moet ik aanwezig zijn?

Voor passagiers die te voet aan boord gaan wordt aangeraden 30 minuten voor vertrek aanwezig te zijn. Automobilisten moeten 45 minuten voor vertrek op het terminal terrein zijn.

Tarieven

Vind hier alle huidige tarieven voor voetgangers, voertuigen, fietsen, bagage en dieren. In het weekend gelden afwijkende tarieven. Daarnaast geldt er een toeslag voor het reizen met de sneldienst. Handbagage en andere kleine bagage kan gratis mee. Arriva en AG EMS bieden een combi-ticket waarbij de treinrit van en naar Eemshaven is inbegrepen bij het bootticket.

Tijdens de vakantieperiodes gelden er van maandag tot en met donderdag gereduceerde tarieven.

Ticket boeken

Er zijn verschillende mogelijkheden om een ticket te boeken voor de overtocht. Bij AG EMS boek je een ticket voor een specifieke afvaart. Dit betekent dat je moet reserveren voor de overtocht met een datum en tijd. Indien je een retourticket boekt kies je ook al de afvaart voor de terugreis. Mocht je de reisdatum of de vertrektijd willen wijzigen, dan moet je omboeken via de rederij.

Zie hieronder de mogelijkheden om een kaartje te kopen.

Online

De eenvoudigste manier om een ticket te kopen is via de website van AG EMS. Op deze pagina koop je een kaartje.

Loket

In de terminal in Eemshaven kun je ook bij het loket een kaartje kopen. De loketten zijn ongeveer 45 minuten voor de afvaart geopend.

Telefonisch

Telefonisch boeken kan door contact op te nemen met AG EMS via 0031 / 596 516026.

Bagage en huisdieren

Kleine bagage en handbagage mag kosteloos mee aan boord. Per persoon geldt een maximum van één koffer en één stuks handbagage. Extra bagage moet bij het loket worden gemeld en afgerekend. Kisten, dozen etc. vallen niet onder handbagage. Dit soort stukken dient als vracht te worden opgegeven. Het is mogelijk bagage af te geven in Eemshaven en tegen betaling te laten bezorgen op het eiland (in het centrum of op de eindbestemming).

Aan boord is ruimte voor fietsen of bolderkarren. Het is niet nodig hiervoor een plaats te reserveren. Dit geldt echter niet voor de sneldienst, hier is in principe geen ruimte voor fietsen en bolderkarren. Kinderwagens mogen gratis mee aan boord, mits ze gebruikt worden.

Honden mogen ook mee, alleen moet er wel een kaartje voor ze worden gekocht.

Verblijf aan boord

Aan boord van de veerdienst is genoeg te doen om je te vermaken tijdens de overtocht. Op de veerdienst kun je gebruik maken van het zelfbedieningsrestaurant en plaatsnemen in de salon. Op het buitendek zijn zitplaatsen om te genieten van het uitzicht over de Waddenzee. Aan boord van de sneldienst zijn geen eet- of drinkgelegenheden.

Er zijn geen liften aanwezig die je van en naar de passagiersdekken brengen. Daarom is het voor mindervalide reizigers nodig de reis aan te melden, zodat assistentie kan worden geboden bij het aan en van boord gaan.

Roken aan boord van de schepen is niet toegestaan.

Kijk voor specifieke informatie over de faciliteiten aan boord op de veerboten van deze route hieronder.

Vaartijd

De vaartijd naar Borkum bedraagt ongeveer 50 minuten met de veerdienst. De sneldienst brengt je in 25 minuten naar het eiland.

Veerboten op de route

De veerdienst wordt door verschillende veerboten onderhouden. Aangezien de rederij ook vanuit het Duitse Emden naar Borkum vaart en de vloot over beide routes verdeeld is het niet vooraf bekend welk schip op welk moment wordt ingezet. Het betreft in ieder geval één van de onderstaande veerboten. Nordlicht en Nordlicht II varen als sneldienst, de overige schepen zijn autoveerboten. Aan boord van de sneldiensten kunnen geen auto’s mee.

Nordlicht II

Ostfriesland

Westfalen

Aankomst op Borkum

De veerboot meert aan in de haven van Borkum, zo’n 6 kilometer vanaf het centrum. Hier vertrekt meteen na aankomst van de boot een trein, de Borkumer Kleinbahn. Dit is een smalspoorbaan van ongeveer 7,5 kilometer lang en bedoeld voor het vervoer van toeristen en bagage tussen de veerhaven en het dorp. De laatste wagon heeft ruimte voor fietsen mits er niet teveel overige bagage wordt ingeladen. Het bootticket geldt meteen als toegangsbewijs voor het treintje, hiervoor hoeft dus geen extra kaartje te worden gekocht. Dit geldt ook voor de bus die tussen de veerhaven en het dorp rijdt.

In het centrum van het dorp, naast het station waar de trein aankomt (Georg-Schütte-Platz) is een bedrijf voor fietsverhuur te vinden.

Automobilisten komen vrijwel direct na het van boord rijden op de openbare weg terecht en kunnen hun weg hier vervolgen.

Terugreis

De terugreis plannen is zeker in de drukke maanden niet onverstandig. Voor de terugreis is een ticket nodig, welke voor de meeste reizigers het retourticket betreft van de heenreis.

In de veerhaven van Borkum zijn de faciliteiten beperkt. Er zijn toiletten beschikbaar, maar er is geen terminal met wachtruimte en restauratievoorziening. Bij slecht weer is het daarom aan te raden pas uit het dorp te vertrekken zodra de verbinding aansluitend is op de afvaart van de veerboot. De trein uit het dorp rijdt aansluitend op de bootdienstregeling. Check daarom de vertrektijden hiervan op het station.

Andere routes

Op de routekaart vind je andere veerbootverbindingen in en vanuit Nederland.