Eemshaven – Kristiansand

Vanuit Eemshaven vertrekt de veerboot naar Kristiansand, in Noorwegen. Holland Norway Lines verzorgt deze veerdienst. In circa 18 uur vaar je naar de overkant. Hieronder vind je alles wat je moet weten voor je reis naar Kristiansand:

Holland Norway Lines

3 afvaarten/week – 18 uur. De volgende soort dienst wordt aangeboden voor:

motorvoertuigen –voetpassagiers

Waar vertrekt de veerboot?

De cruiseferry vertrekt vanuit de haven van Eemshaven. Met de auto is de terminal goed te bereiken, reizigers die met het openbaar vervoer willen komen wordt aangeraden om vanaf het treinstation gebruik te maken van het georganiseerd vervoer door de rederij.

Bereikbaarheid terminal

Auto

Als je met eigen voertuig reist dien je de borden ‘Kristiansand’ of ‘Eemshaven’ te volgen. Om de terminal met de auto te bereiken kun je het volgende adres invoeren in je routeplanner: Borkumkade 7, 9909 TA, Eemshaven. Na het inchecken parkeer je je voertuig in de aangewezen rij. Na het parkeren kun je in de terminal wachten op het boarden.

Parkeren

Bij de terminal zijn twee soorten parkeermogelijkheden. Kort parkeren kan voor maximaal 2 uur. Lang parkeren kan als je een reis hebt geboekt en je voertuig achter laat. Volg hiervoor de borden ‘P lang’. Parkeren kost €10,- per nacht indien vooraf geboekt. Bij ter plekke betalen kost dit €12,50 per nacht.

Openbaar vervoer

De terminal is bereikbaar met het openbaar vervoer. Sinds 2018 is de veerhaven verbonden met een rechtstreekse treindienst van en naar Groningen. Bij aankomst op het station van Eemshaven zul je worden opgepikt door Holland Norway Lines. Het wordt sterk afgeraden om vanaf het station naar de terminal te lopen.

Touringcar

Na aankomst in de terminal verlaat je de touringcar met al je bagage. Als passagier van een touringcar moet je je inchecken bij de terminal. Vlak voor boarding kun je terug naar de touringcar en laad je de bagage weer in.

Faciliteiten terminal

De terminal van Holland Norway Lines biedt gelegenheid om te wachten op de overtocht. Er is een wachtruimte, informatiebalie, gratis wifi en er zijn toiletten aanwezig. Bovendien kun je gebruikmaken van snoep-, koffie- en frisdrankautomaten.

Een groot gedeelte van de terminal is een werkgebied waar persoonlijke beschermingsmiddelen verplicht zijn. Als passagier mag je zich niet in deze gebieden begeven. Het parkeergebied voor personenauto’s is vrij om je binnen te verplaatsen. Vanaf hier kun je je naar de terminal begeven. Volg hiervoor wel de borden voor voetgangers, richting de terminal.

Dienstregeling

Holland Norway Lines voert drie keer per week, het hele jaar rond, een overtocht uit van Eemshaven naar Kristiansand. Ook zijn er drie overtochten per week richting Eemshaven. Vanuit Eemshaven vertrekt om 15.30 uur de boot. Vervolgens kom je de volgende ochtend aan in Noorwegen. Afhankelijk van wijzigingen in de dienstregeling, door bijvoorbeeld weersomstandigheden, kunnen de afvaarttijden afwijken. Bekijk altijd de actuele overtochten.

Eemshaven – Kristiansand

HeenreisVertrekAankomst
Ma, do en za15.3010.00

Kristiansand – Eemshaven

TerugreisVertrekAankomst
Wo, vr en zo15.309.30

Hoe laat moet ik aanwezig zijn?

Het is belangrijk ruim voor de vertrektijd aanwezig te zijn. Passagiers zonder voertuig dienen 90 minuten voor vertrek bij de terminal te zijn. Als je specifieke assistentie nodig hebt, moet je ten minste 120 minuten voor vertrek bij de terminal zijn. Verder gelden de volgende tijden:

HeenreisInchecken vanafBoarden vanaf
Ma, do en za11.0014.00
TerugreisInchecken vanafBoarden vanaf
Wo, vr en zo11.3014.00

Tarieven

De tarieven voor overtochten zijn gebaseerd op vraag en aanbod en de reisperiode. De prijs is inclusief overnachting, het is voor alle passagiers verplicht om een hut te huren. Maaltijden zijn niet inbegrepen in de ticketprijs. Het ontbijt en diner kunnen aan boord van het schip gereserveerd worden. Er is keuze uit verschillende types hutten om in te overnachten, bijvoorbeeld met uitzicht op zee of een met stapelbedden. Voor het meenemen van voertuigen worden aanvullende tarieven gerekend.

Check de tarieven die voor jou van toepassing zijn op de boekingspagina.

Ticket boeken

Het boeken van een ticket kan via de website van Holland Norway Lines. Je kunt kiezen voor een enkele reis of een retourticket. Bovendien is een populaire optie om een minicruise te boeken. Dit is een driedaagse cruise waarin je iets minder dan een halve dag verblijft in Kristiansand. Op deze pagina koop je een ticket.

Bagage en huisdieren

Huisdieren zijn toegestaan aan boord. Kleine huisdieren tot maximaal 20 kg mogen in een huisdiervriendelijke hut verblijven. Deze moet gereserveerd worden bij het boeken. Voor de overige huisdieren zijn kennels beschikbaar. Tijdens de reis kun je je huisdier bezoeken en uitlaten op de daarvoor bestemde plekken. De prijs voor een huisdier is €30,- voor een enkele reis. Voor het vervoer van alle huisdieren gelden de wettelijke voorschriften. Check of je hieraan voldoet.

Tijdens de overtocht is het autodek gesloten. Het is alleen toegestaan om noodzakelijke bagage voor ‘s nachts mee naar de hut te nemen. De rest van je bagage moet in het voertuig blijven. Voor passagiers die te voet aan boord gaan geldt het maximum van één stuks handbagage.

Verblijf aan boord

De Romantika biedt entertainment voor alle passagiers. Of je nu de voorkeur geeft aan een ontspannen overtocht met een bezoek aan de sauna of je vakantie wilt beginnen in een van de bars en nachtclubs, het kan allemaal.

Het schip heeft een duty free shop. Daarnaast zijn er meerdere restaurants, à la carte en buffet, waar je kunt eten met uitzicht over de Noordzee. Er is een theater, een speelhal voor de actieve gamers en een spa en schoonheidssalon voor gasten die willen ontspannen. Tegen betaling is WiFi beschikbaar. De WiFi aan boord van het schip is afhankelijk van satelliet- en radiocommunicatie. De snelheid en werking van de WiFi is afhankelijk van de locatie van het schip en de lokale dekking. Er kunnen onderbrekingen zijn in het signaal. Daarnaast zijn er beperkte WiFi-punten aan boord, waardoor de WiFi niet alle ruimtes en hutten op het schip dekt. Roken, inclusief e-sigaretten, is alleen toegestaan in de daarvoor bestemde buitenruimtes op het schip.

Ben je rolstoelgebonden of slecht ter been? Er is assistentie beschikbaar tijdens het boarden en tijdens de overtocht. Mocht je extra hulp nodig hebben, laat dit dan zo snel mogelijk weten aan het personeel. Dit kan telefonisch via 0031 85 40 15 252. Alle HNL schepen zijn uitgerust met medische voorzieningen en hebben een EHBO-team van aangewezen personeel.

Het autodek is tijdens de reis gesloten en wordt pas bij aankomst de haven ontgrendeld.

Kijk voor specifieke informatie over de faciliteiten aan boord op de veerboten van deze route hieronder.

Vaartijd

De vaartijd naar Kristiansand bedraagt ongeveer 18 uur.

Veerboten op de route

Op de route vaart de rederij met de cruiseferry Romantika.

Aankomst in Kristiansand

De boot meert af nabij het centrum van Kristiansand. Vanaf de terminal kun je gebruikmaken van shuttlebussen naar het centrum. Deze zijn inbegrepen in het geval je een minicruise hebt geboekt. Het treinstation van de stad ligt vlak naast de terminal. Het is daarom ideaal om je reis met de trein te vervolgen. Kijk voor vertrektijden en prijzen op de site van de Noorse Spoorwegen.

Als je verder reist met eigen vervoer, kom je vrij snel terecht op de snelwegen E18, E9 en E39. Zo kun je bijvoorbeeld in ongeveer 4 uur naar Stavanger of Oslo rijden. Met de trein duurt dit respectievelijk 3 en 4,5 uur.

Terugreis

De terugreis plannen is zeker in de drukke maanden niet onverstandig, maar het is natuurlijk ook een optie om op een andere manier terug te reizen naar Nederland. Boek vooraf een ticket via de website van Holland Norway Lines.

De faciliteiten in de terminal zijn vergelijkbaar met die in Eemshaven.

Andere routes

Op de routekaart vind je andere veerbootverbindingen in en vanuit Nederland.