Harlingen – Terschelling
Vanuit Harlingen vertrekt de veerboot naar Terschelling. Rederij Doeksen verzorgt deze veerdienst. In circa 2 uur vaar je naar het eiland. Met de sneldienst is de reistijd slechts 50 minuten. Hieronder vind je alles wat je moet weten voor je reis naar Terschelling:
Waar vertrekt de veerboot?
De veerboot vertrekt vanuit de veerhaven in Harlingen. De terminal van Rederij Doeksen is goed bereikbaar met de auto, fiets en het openbaar vervoer.
Bereikbaarheid terminal
Auto
Kom je met de auto naar Harlingen? Met de auto bereik je de veerterminal via de Afsluitdijk (A7)/N31 en vanuit Leeuwarden via de A31. De snelste route is de ANWB-bewegwijzering te volgen naar Harlingen Haven. Door deze borden te volgen in plaats van de route in het navigatiesysteem voorkom je zoveel mogelijk vertraging door openstaande bruggen. Het adres van de terminal is: Harlingen 8861 NT.
Ga je met de auto naar Terschelling? Na aankomst in Harlingen kun je je melden bij het autoloket. Sla hiervoor bij de mini-rotonde rechtsaf.
Parkeren
Voor het geval de auto achterblijft zijn er in Harlingen verschillende parkeergelegenheden, zowel overdekt als niet overdekt. Door de ANWB-bewegwijzering te volgen word je de weg naar de terreinen gewezen. De meeste parkeerterreinen hebben een pendelbus, die aansluit op de tijden van de veerdienst. Actuele informatie over het parkeren in Harlingen vind je hier.
In het hoogseizoen, rond de feestdagen en tijdens evenementen kunnen de parkeerterreinen behoorlijk vol staan, waardoor het langer kan duren om een parkeerplek te vinden. Houd in dat geval rekening met extra reistijd.
Openbaar vervoer
De veerhaven is makkelijk te bereiken met openbaar vervoer. Vanuit Leeuwarden stoppen treinen op circa 5 minuten loopafstand van de terminal op station Harlingen Haven. Bussen stoppen vlak voor de terminal. Kijk hier voor de actuele vertrektijden.
Ingang voor voetgangers/(brom)fietsers
De ingang voor voetgangers en (brom)fietsers vind je op het volgende adres:
Rederij Doeksen Harlingen
Waddenpromenade 5
8861 NT Harlingen
Faciliteiten terminal
In de terminal is voldoende gelegenheid om te wachten op de overtocht. Er is een wachtruimte, informatiebalie, gratis wifi en er zijn toiletten aanwezig. Bovendien kan je gebruikmaken van frisdrankautomaten. Een hapje eten en wat drinken kan in Grand Café Promenade (dagelijks geopend van 7.30 tot 20.30 uur, op zondag vanaf 8.00 uur). Hier kan je terecht voor koffie of thee, soep, plates en gebak. Daarnaast kan je winkelen in De Parlevinker. Hier vind je vooral souvenirs en cadeaus, tijdschriften, vakantiebenodigdheden en wat lekkers voor onderweg. De winkel is dagelijks geopend.
De terminal is vlakbij het centrum van Harlingen, wat mogelijkheden biedt om je te vermaken als je wat meer tijd hebt. De terminal is voorzien van kluisjes waar je de bagage kunt opslaan. Hiervoor is een muntstuk nodig, reserveren is niet mogelijk.
Voor mindervalide reizigers zijn rolstoelen beschikbaar en inschepen gaat via de hellingbaan waarmee alle voetgangers ook aan boord gaan.
Dienstregeling
Dagelijkse zijn er meerdere afvaarten door de veerdienst. Vanuit Harlingen vertrekt de eerste veerboot om 08.05 uur en de laatste afvaart is in principe om 19.55 uur. Het aantal afvaarten en de vertrektijden zijn erg afhankelijk van het moment in het jaar. Op bijvoorbeeld drukke dagen in het hoofdseizoen en op feestdagen geldt er mogelijk een afwijkende dienstregeling. Zo kan er een extra afvaart zijn of kunnen er afvaarten vervallen. Bekijk hiervoor de actuele overtochten.
Ook de sneldienst vaart meerdere keren per dag van en naar Terschelling. De eerste afvaart richting het eiland vertrekt om 08.15 uur, de laatste om 20.10 uur. Het aantal afvaarten en de vertrektijden is ook voor de sneldienst erg afhankelijk van het moment in het jaar.
Harlingen – Terschelling
Heenreis | Basisdienstregeling |
---|---|
Eerste veerdienst | 8.05 |
Aantal afvaarten per dag | 2-7 |
Laatste veerdienst | 19.55 |
Eerste sneldienst | 8.15 |
Aantal afvaarten per dag | 3-6 |
Laatste sneldienst | 20.10 |
Terschelling – Harlingen
Terugreis | Basisdienstregeling |
---|---|
Eerste veerdienst | 7.20 |
Aantal afvaarten per dag | 2-7 |
Laatste veerdienst | 20.25 |
Eerste sneldienst | 7.05 |
Aantal afvaarten per dag | 3-6 |
Laatste sneldienst | 18.45 |
Hoe laat moet ik aanwezig zijn?
Het is aan te raden om minimaal een half uur voor vertrek aanwezig te zijn.
Tarieven
Vind hier de huidige tarieven voor: voetgangers, (brom)fietsers en voertuigen. Voor het reizen in groepen gelden afhankelijk van de groepsgrootte lagere tarieven. Voor fietskarren, bolderwagens en aanhangwagens moet bovendien een toeslag betaald worden. Handbagage en andere kleine bagage kan gratis mee.
Ticket boeken
Er zijn verschillende mogelijkheden om een ticket te boeken voor de overtocht. Bij Rederij Doeksen boek je een ticket voor een specifieke afvaart. Dit betekent dat je moet reserveren voor de overtocht met een datum en tijd. Indien je een retourticket boek kies je ook al de afvaart voor de terugreis. Mocht je de reisdatum of de vertrektijd willen wijzigen, dan moet je omboeken via de rederij.
Zie hieronder de mogelijkheden om een kaartje te kopen.
Online
De eenvoudigste manier om een ticket te kopen is via de website van Rederij Doeksen. Op deze pagina koop je een kaartje. Via deze pagina kun je je reis eventueel ook omboeken.
Loket
In de veerhaven in Harlingen kun je ook bij het loket een kaartje boeken. Hier betaal je echter wel €2,00 euro servicekosten. Ook op Terschelling is een servicebalie waar je een ticket kunt kopen voor de terugreis. De loketten zijn een half uur voor de afvaart geopend.
Kaartautomaat
Zowel in de terminal in Harlingen als op Terschelling staan kaartautomaten waar je tickets kunt kopen. Hier is het ook mogelijk om tickets te wijzigen.
Telefonisch
Telefonisch boeken kan via het Contactcenter (088 – 9000 888) waar je belt tegen lokaal tarief. Omboeken van tickets is ook telefonisch mogelijk. Let op: er wordt €2,00 euro servicekosten gerekend bij het telefonisch boeken van een ticket.
Bagage en huisdieren
Kleine bagage en handbagage mag kosteloos mee aan boord. Hiervoor geldt maximaal 2 stuks per persoon. Indien je met de veerdienst reist kun je in Harlingen gebruik maken van gratis bagagevervoer door je bagage voor het inschepen op een van de bagagewagens te plaatsen. Na aankomst op Terschelling kun je je bagage weer in ontvangst nemen. Reis je met de sneldienst? Dan neem je zelf je bagage mee aan boord. Aan boord van de sneldienst zijn speciale bagagevakken aanwezig.
Bij de vertrekhal in Harlingen kan een bagagetrolley worden gehuurd (muntslot 2 euro). Veel logiesverstrekkers bieden de mogelijkheid om bagage te vervoeren van de boot naar het vakantieverblijf. Rolstoelen en scootmobielen mogen ook gratis mee.
Honden en andere huisdieren mogen gratis mee, maar moeten zijn aangelijnd tenzij ze in een mand, tas of bench worden vervoerd. Aan boord van de autoveerboten zijn huisdiervrije zones voor passagiers met allergieën of angst voor honden. Deze zijn aangegeven met bordjes.
Verblijf aan boord
Aan boord van de veerdienst is genoeg te doen om je te vermaken tijdens de overtocht. Op de veerdienst kun je gebruik maken van het zelfbedieningsrestaurant of plaatsnemen in het café. Maar de reis is ook het ideale moment om tot rust te komen, te ontspannen en een boek te lezen in een van de loungestoelen aan boord. Op het buitendek is de mogelijkheid om te zonnen en te genieten van het uitzicht over de Waddenzee. Dit laatste is echter alleen van toepassing op de veerdienst; op de sneldienst is geen buitendek en moet je bovendien blijven zitten. De stoelen bevinden zicht hier in vliegtuigopstelling.
Kijk voor specifieke informatie over de faciliteiten aan boord op de veerboten van deze route hieronder.
Aan boord zijn liften aanwezig die je van en naar de passagiersdekken brengen. Op het passagiersdek bevinden zich de toiletten die speciaal zijn ingericht voor rolstoelgebruikers en toegankelijk zijn voor elke reiziger met een beperking. Voor kinderen is een speelhoek met spelletjes en informatie.
Roken aan boord van de schepen is net als in (en nabij) de terminals niet toegestaan.
Vaartijd
De vaartijd naar Terschelling bedraagt ongeveer 2 uur met de veerdienst. De sneldienst brengt je in 50 minuten naar het eiland. Indien de sneldienst een tussenstop maakt op Vlieland bedraagt de reistijd 1 uur en 35 minuten.
Veerboten op de route
De veerdienst tussen Harlingen en Terschelling wordt onderhouden door de veerboten Willem Barentsz en Willem de Vlamingh. Daarnaast vaart het reserveschip Friesland regelmatig op de route. De sneldienst wordt uitgevoerd door de Koegelwieck en Tiger.
Koegelwieck
Tiger
Aankomst op Terschelling
Na aankomst op Terschelling kun je je reis op verschillende manieren voortzetten. Indien je de auto hebt meegenomen verlaat je het schip via de achterzijde, waarna de weg richting de uitgang van de veerhaven leidt. Je bent meteen in het dorp West-Terschelling.
Arriva verzorgt het busvervoer op Terschelling. Naast de terminal bevindt zich de bushalte. Er gelden twee zones met bijbehorende tarieven, tussen West-Terschelling en het meest oostelijke dorp Oosterend. De busdienstregeling en andere informatie vind je hier.
Een andere optie is het nemen van een taxi. Op het eiland zijn een groot aantal taxi’s die je naar je vakantieverblijf kunnen brengen. Deze staan bij aankomst op Terschelling klaar op het parkeerterrein van de veerhaven. Als er geen taxi’s zijn hoef je maar even te wachten, aangezien de afstanden op het eiland klein zijn. Hier vind je een overzicht van de taxibedrijven.
De populairste manier is echter om een fiets te huren. Hier zijn dan ook volop mogelijkheden voor. Klik hier voor een overzicht van de fietsverhuurders. Naast gewone fietsen zijn er ook elektrische fietsen en scootmobiels te huur. Deze kun je het beste vooraf reserveren, vanwege de beschikbaarheid.
Tot slot is het huren van een auto een optie.
De boot meert aan bij het dorp West-Terschelling; een gezellig dorp met winkeltjes en terrassen. Het is dus goed mogelijk om eerst even wat te drinken voordat je verder gaat.
Terugreis
De terugreis plannen is zeker in de drukke maanden niet onverstandig. Het is mogelijk om in de vertrekhal op Terschelling een ticket te boeken, maar de meeste passagiers hebben een retourticket vanuit Harlingen geboekt en kunnen hiermee meteen aan boord.
In de veerhaven van Terschelling is een overdekte wachtruimte waar je beschut kunt wachten op de veerboot. Ook hier zijn toiletten en is gratis wifi. De terminal bevind zich in het dorp West-Terschelling en er zijn op korte loopafstand genoeg mogelijkheden om iets te eten of drinken.
Andere routes
Op de routekaart vind je andere veerbootverbindingen in en vanuit Nederland.