DFDS Seaways

DFDS Seaways is een grote Deense rederij met veerdiensten door heel Noord-Europa. Vanuit Nederland onderhoudt de rederij een verbinding tussen IJmuiden en Newcastle. Dagelijks varen twee cruiseferry’s van en naar Engeland.

Contact en adres

Terminals (voor route van/naar Nederland)

IJmuiden: Sluisplein 33, 1975 AG, IJmuiden (openingstijden: maandag t/m vrijdag: 09:00 – 17:00)
Newcastle: Royal Quays, North Shields, NE29 6EE, Verenigd Koninkrijk

Contactgegevens

0031 255 546666 (NL)
nlinfo@dfds.com

historie

In Nederland kennen we DFDS Seaways vooral van de veerbootverbinding tussen IJmuiden en Newcastle. Het bedrijf exploiteert echter nog +/- 25 andere scheepvaartroutes op de Noordzee, de Oostzee en het Kanaal en is daarmee het grootste scheepvaartbedrijf van Noord-Europa.  

De geschiedenis van DFDS Seaways gaat terug tot het jaar 1866, het jaar wanneer de destijds drie grootste Deense stoomschipbedrijven met elkaar fuseerde. Het bedrijf kende een aantal jaren van ongekende groei en opende in snel tempo nieuwe routes, onder andere naar Noord-Amerika, Zuid-Amerika en de Middellandse Zee. Door deze snelle groei behoorde DFDS in de jaren 1880 tot één van de tien grootste scheepseigenaars ter wereld. De groei zette door tot het aandienen van de eerste wereldoorlog. Tijdens beide wereldoorlogen leidde DFDS grote verliezen. Gelukkig was het bedrijf in staat om zich na deze periode van onrust snel te herpakken en veel oude en nieuwe routes (opnieuw) te openen.  

In Nederland kreeg DFDS Seaways pas echt voet aan de grond toen het in 1981 rederij Tor Line overnam. Vanaf dat moment was DFDS Seaways verantwoordelijk voor de route tussen Göteborg en Amsterdam. In 1994 werd het startpunt verplaatst van Amsterdam naar IJmuiden en kwam er naast de route naar Göteborg ook een verbinding naar Kristiansand. De passagiersaantallen naar deze twee bestemmingen liepen echter terug, en vlak voordat in 1996 zou worden besloten om deze routes te schrappen werd de route tussen IJmuiden en Newcastle geopend. Deze route had goede passagiersaantallen waardoor de vervoerscapaciteit in de loop der jaren regelmatig is vergroot en vandaag de dag nog steeds wordt geëxploiteerd.  

Ben je op zoek naar een andere veerbootmaatschappij?