Stena Line

Stena Line is een grote Zweedse ferryoperator, met een groot aantal routes in Noord-Europa. De maatschappij verbindt Hoek van Holland en Harwich met twee overtochten per dag. Op de route worden twee ropaxferries ingezet.

Contact en adres

Terminals (voor route van/naar Nederland)

Hoek van Holland: Stationsweg 10, 3151 HS, Hoek van Holland
Harwich: Parkeston Quay, Parkeston, Harwich, CO12 4SR, Verenigd Koninkrijk

Contactgegevens

0031 174 315 811 (NL)
info.nl@stenaline.com

historie

Stena Line is in 1962 ontstaan in Zweden. Door het constant openen van nieuwe routes en het overnemen rederijen is het bedrijf sinds zijn oprichting flink gegroeid. De geschiedenis van Stena Line in Nederland gaat terug tot het jaar 1988. Omdat Stena Line in Nederland op dit moment alleen de route tussen Hoek van Holland en Harwich onderhoudt, focussen we ons hier niet alleen op de geschiedenis van Stena Line, maar ook op de geschiedenis van deze route.  

Op 1 juni 1893 vond de opening van de route tussen Hoek van Holland en Harwich plaats in Hoek van Holland, langs de gerealiseerde Nieuwe Waterweg. De route was direct een succes en in het eerste jaar werden er 25.000 passagiers verwelkomd. De eerste jaren werd de route onderhouden door The Great Eastern Railway, op dat moment vooral bekend van de treinverbinding tussen Londen en Norwich. De eerste jaren stonden vooral in het teken van modernisering en uitbreiding: er werden diverse nieuwe schepen aangeschaft en ook op de kade werden de nodige investeringen gedaan. Ook nadat in 1923 The Great Eastern Railway op ging in de Londen & North Eastern Railway bleven de investeringen doorgaan.  

Na de tweede wereldoorlog ontstond er een opmerkelijke situatie: omdat de thuishaven (Vlissingen) van de Stoomvaart Maatschappij Zeeland (SMZ) was verwoest hervatte de SMZ hun dagdienst met Harwich vanuit Hoek van Holland. Hier was ook nog steeds de Londen & North Eastern Railway actief, hetzij onder de nieuwe handelsnaam Sealink. Totdat in 1988 de SMZ en in 1990 Sealink beide werden overgenomen door Stena Lina waren er dus twee bedrijven actief op deze route. Sinds 1990 wordt deze route geëxploiteerd door Stena Line en wordt er regelmatig geïnvesteerd in de vloot.

Ben je op zoek naar een andere veerbootmaatschappij?