Westerschelde Ferry

Westerschelde Ferry is een onderneming die de veerverbinding tussen Vlissingen en Breskens onderhoudt. Tot de komst van de Westerscheldetunnel waren autoveren actief op de route. Tegenwoordig varen veerboten voor voetgangers op de Zeeuwse route.

Contact en adres

Terminals

Vlissingen: Westerhavenweg 2a, 4382 NM, Vlissingen
Breskens: Veerhaven 1, 4511 RA, Breskens

Contactgegevens

085 0401800 (NL)
klantenservice@westerscheldeferry.nl

historie

Westerschelde Ferry is een Nederlands bedrijf dat sinds 1 januari 2015 de veerdienst tussen Vlissingen en Breskens onderhoudt. Alhoewel het een relatief jong bedrijf is, gaat de geschiedenis van deze veerdienst terug tot het jaar 1574. Het is daarom vooral interessant om te kijken naar de ontwikkelingen op deze route in haar bijna 450-jarig bestaan.   

Alhoewel vaststaat dat in 1574 in opdracht van de vrijheer van Breskens de eerste verbinding tussen Breskens en Vlissingen is gemaakt, is er verder over de eerste eeuwen van deze waterverbinding weinig bekend. Meerdere keren zou de route zijn gesloten, maar doordat de vraag bleef bestaan werd deze telkens (door andere maatschappijen) heropend. Om de continuïteit van de verbinding te waarborgen werd in 1866 de Provinciale Stoombootdienst in Zeeland (PSD) opgericht. PSD was een initiatief van de provincie Zeeland en tot 2003 verantwoordelijk voor de veerdienst tussen Vlissingen en Breskens. Met de opening van de Westerscheldetunnel in 2003 werd de veerboot op deze verbinding overbodig voor autoverkeer.  

Een nieuw tijdperk begon en voor het eerst sinds de oprichting van de PSD kwam de route weer in particuliere handen. Van 2004 tot 2014 heeft Veolia Transport Fast Ferries met hun eigen SWATH-schepen de route geëxploiteerd, maar mede door problemen met deze schepen is in 2014 bekend geworden dat Veolia Transport Fast Ferries geen interesse had in een nieuwe termijn. Omdat geen enkel ander bedrijf interesse had om de veerdienst te exploiteren heeft de provincie Zeeland – net als bij de PSD – besloten een provinciaal bedrijf op te richten: Westerschelde Ferry B.V. Dit bedrijf onderhoudt tot de dag van vandaag de veerdienst tussen Vlissingen en Breskens.

Ben je op zoek naar een andere veerbootmaatschappij?