Ameland – Terschelling

Een dagje eilandhoppen? Dat kan! Tussen Ameland en Terschelling varen rederij De Robbenboot en Rondvaartbedrijf Zeehond met een seizoensgebonden veerboot. De vaartijd bedraagt 2,5 tot 3 uur. Hieronder vind je alles wat je moet weten voor je reis naar Ameland of Terschelling:

De Robbenboot

0-1 afvaart/week (zomerseizoen) – 3 uur. De volgende soort dienst wordt aangeboden voor:

fietsen –voetgangers

Rondvaartbedrijf zeehond

0-1 afvaart/week (zomerseizoen) – 2 uur 30 min. De volgende soort dienst wordt aangeboden voor:

fietsen –voetgangers

Waar vertrekt de veerboot?

De Robbenboot

Op Ameland vertrekt de veerboot vanaf de veerdam bij het dorp Nes. Het schip ligt helemaal aan het uiteinde van de pier, net voorbij de terminal van Wagenborg. Je kunt het volgende adres invoeren in je routeplanner: Veerweg 1, 9163 CV Nes. Aan het begin van de pier is het mogelijk je auto te parkeren.

Op Terschelling komt het schip aan in de haven van West-Terschelling. Dit is ook de vertrekplaats voor de terugreis naar Ameland.

Zoom in op de kaart hierboven voor de exacte vertrek- en aankomstlocaties.

Rondvaartbedrijf Zeehond

Op Ameland vertrekt de veerboot vanuit de Waddenhaven bij het dorp Nes. Het schip ligt nabij fietsverhuur Kiewiet. Het volgende adres kun je gebruiken: Oude Steiger 3, 9163 GV Nes. Nabij de vertrekplaats is ruimte om je auto te parkeren.

Op Terschelling komt het schip aan in de haven van West-Terschelling. Dit is ook de vertrekplaats voor de terugreis naar Ameland.

Zoom in op de kaart hierboven voor de exacte vertrek- en aankomstlocaties.

Dienstregeling

De route wordt alleen enkele keren in het zomerseizoen bediend, aangezien de schepen ook voor rondvaartochten worden gebruikt.

Hoe laat moet ik aanwezig zijn?

Het is aan te raden om minimaal een half uur voor vertrek aanwezig te zijn.

Tarieven

Hier vind je de tarieven voor: De Robbenboot en Rondvaartbedrijf Zeehond.

Ticket boeken

Er zijn verschillende mogelijkheden om een ticket te boeken voor de overtocht. Bij rederij De Robbenboot en Rondvaartbedrijf Zeehond boek je een ticket voor een specifieke afvaart of retour. Dit betekent dat je moet reserveren voor de overtocht met een datum en tijd.

Zie hieronder de mogelijkheden om een kaartje te kopen.

Het kopen van een kaartje kan het snelst online. Ga naar de website van De Robbenboot of Rondvaartbedrijf Zeehond om een kaartje te kopen en een plek te reserveren.

Kaartverkoop op Ameland

Op Texel heb je de mogelijkheid om een kaartje te kopen (voor beide rederijen) bij de VVV in het dorp Nes. Het adres is: Bureweg 2, 9163 KE Nes (Tel. 0519-546546). Je kunt ook naar de vestiging in Hollum: O.P. Lapstraat 6, 9161 BV Hollum. Beide locaties zijn met uitzondering van zondag dagelijks geopend.

Telefonisch

Telefonisch reserveren kan bij De Robbenboot via het nummer: 0519-720550 of 06-20034241. Voor Rondvaartbedrijf Zeehond bel je naar: 0519 554600 of 06-51000296.

Bagage en huisdieren

Het meenemen van een E-bike, tandem, rolstoel of scootmobiel is mogelijk, maar het is om teleurstelling te voorkomen aangeraden om vooraf contact op te nemen met de rederij. Dit geldt ook voor het meenemen van je hond, die kosteloos mee mag. Fietsen/eigen E-bikes/fietskarren kunnen worden meegenomen tegen betaling.

Verblijf aan boord

De schepen hebben een topdek dat een uitzicht biedt over zee en eiland. Er is ook een zonnedek met loungesets, waar altijd wel een plekje uit de wind te vinden is. Verder zijn er nog een bar en cafetaria. In de twee salons zit je aan tafels met daarin een kaart van het Waddengebied, zodat je de reis precies kan volgen. En voor kinderen is er een speelhoek aan boord.

Kijk voor specifieke informatie over de veerboten van deze route hieronder.

Vaartijd

De vaartijd tussen Ameland en Terschelling bedraagt 3 uur (De Robbenboot) en 2,5 uur (Rondvaartbedrijf Zeehond).

Veerboten op de route

De veerdienst wordt onderhouden door de Ameland en Zeehond.

Ameland

Zeehond

Aankomst

Terschelling

Na aankomst op Terschelling kun je je reis op verschillende manieren voortzetten. Arriva verzorgt het busvervoer op Terschelling. Er gelden twee zones met bijbehorende tarieven, tussen West-Terschelling en het meest oostelijke dorp Oosterend. De busdienstregeling en andere informatie vind je hier.

Een andere optie is het nemen van een taxi. Op het eiland zijn een groot aantal taxi’s die je naar je vakantieverblijf kunnen brengen.

De populairste manier is echter om een fiets te huren. Hier zijn dan ook volop mogelijkheden voor. Klik hier voor een overzicht van de fietsverhuurders. Naast gewone fietsen zijn er ook elektrische fietsen en scootmobiels te huur. Deze kun je het beste vooraf reserveren, vanwege de beschikbaarheid.

De boot meert aan bij het dorp West-Terschelling; een gezellig dorp met winkeltjes en terrassen. Het is dus goed mogelijk om eerst even wat te drinken voordat je verder gaat.

Ameland

De boot komt aan bij het dorp Nes. Bij aankomst staan bussen klaar die je naar één van de dorpen brengt.

Vlakbij de terminal is ook een fietsverhuur te vinden. Een populaire optie die met name door dagjesmensen wordt genomen. Het dorp Nes kun je op loopafstand bereiken.

Terugreis

Aangezien er op de route geen frequente dienstregeling wordt onderhouden zal je in de meeste gevallen een retourtocht op dezelfde dag nemen. De meeste reizigers kiezen deze optie of hebben een enkele reis geboekt en reizen niet terug. Natuurlijk blijft de mogelijkheid bestaan om enkele dagen of weken later een volgende enkele reis te nemen, terug naar Ameland of Terschelling.

Andere routes

Op de routekaart vind je andere veerbootverbindingen in en vanuit Nederland.