Den Helder – Texel

Vanuit Den Helder vertrekt de veerboot naar Texel. TESO verzorgt deze veerdienst. De overtocht duurt ongeveer 20 minuten. Hieronder vind je alles wat je moet weten voor je reis naar Texel:

10+ afvaarten/dag – 20 min. De volgende soort dienst wordt aangeboden voor:

motorvoertuigen – fietsen –voetpassagiers

Waar vertrekt de veerboot?

De veerboot vertrekt vanuit de veerhaven in Den Helder. De veerhaven is goed bereikbaar met de auto, fiets en het openbaar vervoer.

Bereikbaarheid terminal

Auto

Ga je met je eigen motorvoertuig naar Texel? Rijd dan naar Den Helder en volg daar de borden naar Texel. Voer in je navigatiesysteem je eindbestemming op Texel in, of kies anders dit adres: Pontweg 1, Den Hoorn. Je rijdt dan langs de voertuigloketten of de selfservice automaten in de veerhaven, waarna je op het opstelterrein voor de boot arriveert.

Parkeren

Naast de veerhaven kun je de auto gratis parkeren voor een korte en voor een langere periode. Om dit parkeerterrein te bereiken, volg je de route ‘P Texel’, ‘Afhalen + Wegbrengen’.

Houd er rekening mee dat dit parkeerterrein een beperkt aantal plaatsen heeft. Het staat met name in de zomermaanden regelmatig vol en is onbewaakt. De ingang naar de boot voor voetgangers en fietsers vind je naast het parkeerterrein. Is er bij de veerhaven geen parkeerplaats meer vrij? Kijk hier waar je je auto kunt parkeren.

Openbaar vervoer

De veerhaven in Den Helder is ook goed te bereiken met het openbaar vervoer. Vanaf het NS-station in Den Helder neem je lijnbus 33 richting bushalte ‘Steiger TESO’. Deze bus zet je af voor de ingang voor voetgangers en (brom)fietsers. De veerhaven ligt op een klein half uur loopafstand van het treinstation.

Ingang voor voetgangers/(brom)fietsers

De ingang voor voetgangers en (brom)fietsers vind je op het volgende adres: Havenplein 3, 1781 AB, Den Helder.

Faciliteiten terminal

De terminal in Den Helder biedt genoeg ruimte en comfort om even te wachten op de afvaart. Er is een wachtruimte met wifi en er zijn toiletten aanwezig. Buiten is een dakterras toegankelijk. Daarnaast is er een kiosk genaamd ‘Bij de Boot’, waar je terecht kunt voor bijvoorbeeld een kopje koffie of thee, drankjes, snacks en belegde broodjes. De kiosk is open vanaf de eerste tot en met de laatste afvaart.

Voor mindervalide reizigers zijn rolstoelen beschikbaar die met een muntje van 2 euro gebruikt kunnen worden. Naar de fietsendekken van schepen is een hellingbaan, die je kunt gebruiken als je in een rolstoel zit of niet goed ter been bent. Aan boord zijn liften om de salon te bereiken.

Als je met de auto komt en niet gemakkelijk loopt parkeer je de auto in Den Helder na het passeren van de loketten op het opstelterrein beneden (bij de oprit links aanhouden). Je hoeft dan geen gebruik te maken van een trap om bij de kiosk te komen. Vanaf het bovenste opstelterrein is er alleen een trap beschikbaar om deze faciliteiten te bereiken.

Dienstregeling

In de basis vaart er elk uur een veerboot van Den Helder naar Texel. De eerste boot vertrekt om 6.30 uur en de laatste vertrektijd is 21.30 uur. Elke veerdienst richting Texel vertrekt op het halve uur. Vanaf Texel is dit op het hele uur (tussen 6.00 en 21.00 uur).

*Op zon- en feestdagen is er een afwijkende dienstregeling. Dan is de eerste afvaart om 7.30 vanuit Den Helder en 7.00 uur vanaf Texel. In het winterseizoen van 1 oktober tot 1 maart zijn deze eerste afvaarten op deze dagen een uur later: 08.30 uur vanuit Den Helder en 08.00 vanaf Texel.

Op drukke dagen wordt er een tweede veerboot ingezet, waardoor in beide richtingen elk half uur een afvaart is.

Den Helder – Texel

HeenreisMa-za*Zo
Eerste veerdienst6.30/7.30*7.30
Aantal veerdiensten reguliere dagenelk uurelk uur
Aantal veerdiensten drukke dagenelk half uurelk half uur
Laatste veerdienst21.3021.30

Texel – Den Helder

TerugreisMa-za*Zo
Eerste veerdienst6.00/7.00*7.00
Aantal veerdiensten reguliere dagenelk uurelk uur
Aantal veerdiensten drukke dagenelk half uurelk half uur
Laatste veerdienst21.0021.00

Hoe laat moet ik aanwezig zijn?

Het is aan te raden om een kwartier tot een half uur voor vertrek aanwezig te zijn. Als je de boot hebt gemist is de wachttijd minder dan een uur en op drukke dagen minder dan een half uur. Het inschepen verloopt vrij snel, in zo’n 10 minuten gaan alle passagiers en voertuigen van en aan boord.

Tarieven

Vind hier de huidige tarieven voor: voetgangers, (brom)fietsers en voertuigen.

Korting op dinsdag, woensdag en donderdag

Als je reist op dinsdag, woensdag of donderdag krijg je maximaal 30% korting. Dit geldt echter alleen voor voertuigen. De terugreis mag op elk gewenst moment plaatsvinden.

Ticket boeken

Er zijn verschillende mogelijkheden om een ticket te boeken voor de overtocht. Kenmerkend is dat je geen tijd reserveert; het ticket is geldig op elke afvaart. Ideaal als je iets eerder of later dan gepland aankomt in de veerhaven. Wie als eerst arriveert in de haven kan als eerst aan boord. Voor de terugreis is geen ticket nodig. Je koopt namelijk altijd een retourticket.

Zie hieronder de mogelijkheden om een kaartje te kopen.

Online

De makkelijkste manier om een ticket te kopen is via de website van TESO. Op deze pagina koop je een kaartje.

Sneller toegang met kentekenherkenning

Ga je met de auto (max. 6.5 meter) naar Texel en koop je het ticket online? Dan is het niet nodig om met de auto in de rij voor het loket te staan. Het is namelijk mogelijk om gebruik te maken van automatische toegangspoortjes op basis van kentekenregistratie. Vul daarom het kenteken in bij het maken van een boeking. Er zijn in Den Helder drie selfservice-automaten. Deze vind je op de drie rechter rijbanen. In Den Helder volg je de borden ‘Ik heb al een ticket’.

Kom je met een langer voertuig dan 6,5 meter, bijvoorbeeld een camper, caravan of vrachtwagen of ben je in het bezit van een TESO-pas? Maak dan gebruik van loket 4.

Loket

In de veerhaven van Den Helder is een loket waar je bij het personeel van TESO een ticket kunt kopen. Dit kan niet in de veerhaven van Texel. Maar dat is ook niet nodig, aangezien er voor de terugreis vanaf Texel geen apart kaartje nodig is. Let op: aan het loket is betalen alleen mogelijk met pinpas of creditcard.

Reis je als voetganger of fietser naar Texel met een groep van 10 of meer personen? Meld je dan bij het hoofdloket in Den Helder. De lokettist kan dan met één persoon afrekenen, wat sneller is dan voor ieder apart een e-ticket te kopen. Reserveren is niet nodig en er is geen mogelijkheid tot groepskorting.

Telefonisch

Het is niet mogelijk om telefonisch een ticket te kopen. Uitzonderingen zijn er voor speciaal vervoer, bijvoorbeeld indien je voertuig extra breed is. In dit geval kun je bellen via (0222) 369600 (24 uur per dag). TESO werkt samen met een callcenter. De medewerkers van het callcenter zullen op de meeste vragen antwoord kunnen geven, maar misschien niet op elke vraag. Tijdens kantooruren krijg je altijd een TESO-medewerker aan de lijn. De kantooruren zijn van maandag tot en met donderdag van 08:00 tot 16:30 uur en vrijdag van 08:00 tot 14:30 uur. Via een callcenter-medewerker kan wel een afspraak worden gemaakt om terug te worden gebeld door een medewerker van TESO.

Bagage en huisdieren

Bagage mag kosteloos mee aan boord. Je kunt in Den Helder een bagagekar huren (muntslot 1 euro) en mee aan boord nemen. Vervolgens lever je deze op Texel weer in. Rolstoelen en scootmobielen mogen ook gratis mee.

Honden en andere huisdieren mogen gratis mee, mits aangelijnd.

Verblijf aan boord

Aangezien de overtocht naar Texel met circa 20 minuten vrij kort is, zijn er een beperkt aantal voorzieningen. Zo is er een afhaalrestaurant aanwezig voor een kopje koffie met gebak of een broodje. Als je met de auto de overtocht maakt is het mogelijk om te blijven zitten gedurende de overtocht. Echter is het een aanrader om even het dek te verkennen bij het oversteken van de Waddenzee. Klik voor specifieke informatie over de faciliteiten aan boord op de veerboten van deze route hieronder.

Aan boord zijn liften aanwezig die je van en naar de passagiersdekken brengen. Op het passagiersdek bevinden zich de toiletten die speciaal zijn ingericht voor rolstoelgebruikers en toegankelijk zijn voor elke reiziger met een beperking. Op de schepen zijn nergens drempels, zodat de zonneterrassen en buitenpromenades goed toegankelijk zijn. Voor kinderen is een speelhoek met spelletjes en informatie.

Om mindervalide reizigers dezelfde reiservaring te geven als valide reizigers kun je contact met TESO opnemen, zodat dit beter kan worden georganiseerd. Hiervoor dien je minimaal 48 uur voor de reisdatum te bellen via (0222) 369600 (24 uur per dag).

Roken aan boord van de schepen is net als in (en nabij) de terminals niet toegestaan.

Vaartijd

De vaartijd naar Texel bedraagt ongeveer 20 minuten.

Veerboten op de route

De verbinding tussen Texel en Den Helder wordt onderhouden met twee veerboten: de Dokter Wagemaker en de Texelstroom. Vind via de links hieronder meer informatie over de schepen, zoals de voorzieningen aan boord.

Aankomst op Texel

Nadat de veerboot is aangemeerd in de haven van Texel zijn er verschillende opties om de reis te vervolgen. Je kunt je auto bijvoorbeeld achterlaten in de veerhaven door te parkeren op een van de twee parkeerplaatsen. Volg hiervoor de route ‘P Texel’, ‘Afhalen + Wegbrengen’ naar de gratis parkeerplaatsen. Elders op het eiland is in de meeste gevallen een parkeervignet nodig. Een vignet is via deze pagina aan te vragen.

Als je kiest voor het openbaar vervoer ga je bij het verlaten van het schip naar het busstation aan de rechterzijde. Op Texel is busvervoer door Connexxion de enige optie wat ov betreft. De bus vertrekt aansluitend op de dienstregeling van de boot. Vanaf de veerhaven vertrekt ook de zogenaamde ‘Texelhopper‘. Om gebruik te kunnen maken van dit flexibele ov is het nodig een rit van tevoren (30 minuten) te boeken.

Zin om (een dagje) te fietsen op Texel? Het is mogelijk om vooraf of direct als je van de boot af komt een fiets te huren. Dit kan voor een of meerdere dagen bij Rijwielverhuur Veerhaven Texel. Hier zijn ook tandems, scooters en e-bikes verkrijgbaar.

Terugreis

Het is handig om alvast rekening te houden met de terugreis. Wil je de reis vanaf Den Helder vervolgen met de trein? Het is mogelijk om alvast op Texel, bij de uitstaphalte je ov-chipkaart op te waarderen. Daarvoor is er een NS-automaat aanwezig.

Voor de terugreis is geen apart bootticket nodig. Het ticket van de heenreis is namelijk een retourticket. Er vindt dan ook geen controle plaats.

In de veerhaven van Texel is een overdekte wachtruimte waar je beschut kunt wachten op de veerboot. Ook hier zijn toiletten en is gratis wifi. Je vindt hier ook een kiosk genaamd ‘Op de Boot’, waar je verschillende drankjes, snacks en belegde broodjes kunt kopen. De locatie is dagelijks geopend van 9:00 tot 21:00 uur. Buiten bevindt zich een terras.

Mensen met een beperking die in Den Helder bij de TESO-terminal worden opgehaald, dienen bij vertrek vanaf Texel de linker fietsengang te nemen. Je komt dan bij het verlaten van de veerboot in Den Helder direct uit aan de goede kant van de terminal.

Reis je met het ov vanaf de boot in Den Helder verder? Dan neem je bij aankomst lijnbus 33 van de veerhaven naar het NS-station. Als je van boord komt, volg je de route naar de bus. Let op: verlaat de boot in dit geval aan de rechterzijde. De bus vertrekt aansluitend op de dienstregeling van de boot.

Andere routes

Op de routekaart vind je andere veerbootverbindingen in en vanuit Nederland.