Harlingen – Vlieland

Vanuit Harlingen vertrekt de veerboot naar Vlieland. Rederij Doeksen verzorgt deze veerdienst. In circa anderhalf uur vaart je naar het eiland. Met de sneldienst is de reistijd slechts 45 minuten. Hieronder vind je alles wat je moet weten voor je reis naar Vlieland:

3-5 afvaarten/dag – 45 min / 1 uur 35 min. De volgende soorten diensten worden aangeboden voor:

motorvoertuigen – fietsen –voetpassagiers

voetpassagiers

Waar vertrekt de veerboot?

De veerboot vertrekt vanuit de veerhaven in Harlingen. De terminal van Rederij Doeksen is goed bereikbaar met de auto, fiets en het openbaar vervoer.

Bereikbaarheid terminal

Auto

Kom je met de auto naar Harlingen? Met de auto bereik je de veerterminal via de Afsluitdijk (A7)/N31 en vanuit Leeuwarden via de A31. De snelste route is de ANWB-bewegwijzering te volgen naar Harlingen Haven. Door deze borden te volgen in plaats van de route in het navigatiesysteem voorkom je zoveel mogelijk vertraging door openstaande bruggen. Het adres van de terminal is: Harlingen 8861 NT.

Vlieland is autoluw. Dit betekent dat het in principe niet is toegestaan gemotoriseerde voertuigen mee te nemen naar het eiland. Wil je toch je auto, motor of brommer meenemen? Vraag dan vóór de reis een zogenaamde T-ontheffing aan bij de gemeente Vlieland. Aanvragen kan via www.vlieland.nl. Heb je een ontheffing, dan kun je vervolgens telefonisch voor je auto, motor of brommer een plaats op de boot boeken. Na aankomst in Harlingen kan je je melden bij het autoloket. Sla hiervoor bij de mini-rotonde rechtsaf.

Parkeren

Er zijn in Harlingen verschillende parkeergelegenheden, zowel overdekt als niet overdekt. Door de ANWB-bewegwijzering te volgen word je de weg naar de terreinen gewezen. De meeste parkeerterreinen hebben een pendelbus, die aansluit op de tijden van de veerdienst. Actuele informatie over het parkeren in Harlingen vind je hier.

In het hoogseizoen, rond de feestdagen en tijdens evenementen kunnen de parkeerterreinen behoorlijk vol staan, waardoor het langer kan duren om een parkeerplek te vinden. Houd hiervoor rekening met extra reistijd.

Openbaar vervoer

De veerhaven is makkelijk te bereiken met openbaar vervoer. Vanuit Leeuwarden stoppen treinen op circa 5 minuten loopafstand van de terminal op station Harlingen Haven. Bussen stoppen vlak voor de terminal. Kijk hier voor de actuele vertrektijden.

Ingang voor voetgangers/(brom)fietsers

De ingang voor voetgangers en (brom)fietsers vind je op het volgende adres:

Rederij Doeksen Harlingen
Waddenpromenade 5
8861 NT Harlingen

Faciliteiten terminal

In de terminal is voldoende gelegenheid om te wachten op de overtocht. Er is een wachtruimte, informatiebalie, gratis wifi en er zijn toiletten aanwezig. Bovendien kun je gebruikmaken van frisdrankautomaten. Een hapje eten en wat drinken kan in Grand Café Promenade (dagelijks geopend van 7.30 tot 20.30 uur, op zondag vanaf 8.00 uur). Hier kun je terecht voor koffie of thee, soep, plates en gebak. Daarnaast kun je winkelen in De Parlevinker. Hier vind je vooral souvenirs en cadeaus, tijdschriften, vakantiebenodigdheden en wat lekkers voor onderweg. De winkel is dagelijks geopend.

De terminal is vlakbij het centrum van Harlingen, wat mogelijkheden biedt om je te vermaken als je wat meer tijd hebt. De terminal is voorzien van kluisjes waar je de bagage kunt opslaan. Hiervoor is een muntstuk nodig, reserveren is niet mogelijk.

Voor mindervalide reizigers zijn rolstoelen beschikbaar en inschepen gaat via de hellingbaan waarmee alle voetgangers ook aan boord gaan.

Dienstregeling

Er vaart in de basis drie keer per dag een veerboot van Harlingen naar Vlieland. De eerste veerboot vertrekt om 09.10 uur en de laatste afvaart is in principe om 19.10 uur. Op bijvoorbeeld drukke dagen in het hoofdseizoen en op feestdagen geldt er mogelijk een afwijkende dienstregeling. Zo kan er een extra afvaart zijn of juist kunnen er afvaarten vervallen. Bekijk hiervoor de actuele overtochten.

*De sneldienst vaart niet volgens een vaste basis dienstregeling. Hiervoor gelden meer uitzonderingen afhankelijk van de dag van de week en het moment in het jaar. Ook komt het soms voor dat de sneldienst een tussenstop maakt op Terschelling, waardoor de reistijd ongeveer drie kwartier langer is. Over het algemeen vaart de sneldienst het vaakst rond het weekend van en naar Vlieland.

Harlingen – Vlieland

HeenreisBasisdienstregeling
Eerste veerdienst9.10
Aantal afvaarten per dag3
Laatste veerdienst19.10
Eerste sneldienst*9.35
Aantal afvaarten per dag0-2
Laatste sneldienst*18.00

Vlieland – Harlingen

TerugreisBasisdienstregeling
Eerste veerdienst6.50
Aantal afvaarten per dag3
Laatste veerdienst19.10
Eerste sneldienst*11.35
Aantal afvaarten per dag0-2
Laatste sneldienst*19.10

Hoe laat moet ik aanwezig zijn?

Het is aan te raden om minimaal een half uur voor vertrek aanwezig te zijn.

Tarieven

Vind hier de huidige tarieven voor: voetgangers, (brom)fietsers en voertuigen. Voor het reizen in groepen gelden afhankelijk van de groepsgrootte lagere tarieven. Voor fietskarren, bolderwagens en aanhangwagens moet bovendien een toeslag betaald worden. Handbagage en andere kleine bagage kan gratis mee.

Ticket boeken

Er zijn verschillende mogelijkheden om een ticket te boeken voor de overtocht. Bij Rederij Doeksen boek je een ticket voor een specifieke afvaart. Dit betekent dat je moet reserveren voor de overtocht met een datum en tijd. Indien je een retourticket boekt kies je ook al de afvaart voor de terugreis. Mocht je de reisdatum of de vertrektijd willen wijzigen, dan moet je omboeken via de rederij.

Zie hieronder de mogelijkheden om een kaartje te kopen.

Online

De eenvoudigste manier om een ticket te kopen is via de website van Rederij Doeksen. Op deze pagina koop je een kaartje. Via deze pagina kun je je reis eventueel ook omboeken.

Loket

In de veerhaven in Harlingen kun je ook bij het loket een kaartje boeken. Hier betaal je echter wel €2,00 euro servicekosten. Ook op Vlieland is een servicebalie waar je een ticket kunt kopen voor de terugreis. De loketten zijn een half uur voor de afvaart geopend.

Kaartautomaat

Zowel in de terminal in Harlingen als op Vlieland staan kaartautomaten waar je tickets kunt kopen. Hier is het ook mogelijk om tickets te wijzigen.

Telefonisch

Telefonisch boeken kan via het Contactcenter (088 – 9000 888) waar je belt tegen lokaal tarief. Omboeken van tickets is ook telefonisch mogelijk. Let op: er wordt €2,00 euro servicekosten gerekend bij het telefonisch boeken van een ticket.

Bagage en huisdieren

Kleine bagage en handbagage mag kosteloos mee aan boord. Hiervoor geldt maximaal 2 stuks per persoon. Indien je met de veerdienst reist kun je in Harlingen gebruik maken van gratis bagagevervoer door je bagage voor het inschepen op een van de bagagewagens te plaatsen. Na aankomst op Vlieland kun je je bagage weer in ontvangst nemen. Reis je met de sneldienst? Dan neem je zelf je bagage mee aan boord. Aan boord van de sneldienst zijn speciale bagagevakken aanwezig.

Bij de vertrekhal in Harlingen kan een bagagetrolley worden gehuurd (muntslot van 2 euro). Deze zijn niet beschikbaar op Vlieland. Veel logiesverstrekkers bieden de mogelijkheid om bagage te vervoeren van de boot naar het vakantieverblijf. Rolstoelen en scootmobielen mogen ook gratis mee.

Honden en andere huisdieren mogen gratis mee, maar moeten zijn aangelijnd tenzij ze in een mand, tas of bench worden vervoerd. Aan boord van de autoveerboten zijn huisdiervrije zones voor passagiers met allergieën of angst voor honden. Deze zijn aangegeven met bordjes.

Verblijf aan boord

Aan boord van de veerdienst is genoeg te doen om je te vermaken tijdens de overtocht. Op de veerdienst kun je gebruik maken van het zelfbedieningsrestaurant of plaatsnemen in het café. Maar de reis is ook het ideale moment om tot rust te komen, te ontspannen en een boek te lezen in één van de loungestoelen aan boord. Op het buitendek is de mogelijkheid om te zonnen en te genieten van het uitzicht over de Waddenzee. Dit laatste is echter alleen van toepassing op de veerdienst; op de sneldienst is geen buitendek en moet je bovendien blijven zitten. De stoelen bevinden zicht hier in vliegtuigopstelling.

Kijk voor specifieke informatie over de faciliteiten aan boord op de veerboten van deze route hieronder.

Aan boord zijn liften aanwezig die je van en naar de passagiersdekken brengen. Op het passagiersdek bevinden zich de toiletten die speciaal zijn ingericht voor rolstoelgebruikers en toegankelijk zijn voor elke reiziger met een beperking. Voor kinderen is een speelhoek met spelletjes en informatie.

Roken aan boord van de schepen is net als in (en nabij) de terminals niet toegestaan.

Vaartijd

De vaartijd naar Vlieland bedraagt ongeveer 1 uur en 35 minuten met de veerdienst. De sneldienst brengt je in 45 minuten naar het eiland. Indien de sneldienst een tussenstop maakt op Terschelling bedraagt de reistijd 1 uur en 35 minuten.

Veerboten op de route

De veerdienst tussen Harlingen en Vlieland wordt onderhouden door één veerboot: de Vlieland. De sneldienst wordt uitgevoerd door de Koegelwieck. Op drukke kan het voorkomen dat een extra afvaart wordt uitgevoerd door de schepen Willem Barentsz of Willem de Vlamingh. Vind hieronder meer informatie over de schepen, zoals de voorzieningen aan boord.

Vlieland

Koegelwieck

Willem Barentsz

Willem de Vlamingh

Aankomst op Vlieland

Na aankomst op Vlieland kun je je reis op verschillende manieren voortzetten. Aangezien het eiland voor gasten in principe niet toegankelijk is voor auto’s zul je waarschijnlijk op een andere manier naar je eindbestemming gaan. Arriva verzorgt het busvervoer op Vlieland. De busdienstregeling is verkrijgbaar bij het VVV-kantoor en is aangeplakt bij de bushaltes. Let op: er geldt een winter- en zomerdienstregeling. De dienstregeling is ook hier te vinden.

Voor een taxi kun je bellen met Taxi Zeelen: 0562-451222. Ook de elektrisch aangedreven TukTuk brengt je waar je zijn moet, te boeken via: 06-30223886. De populairste manier is echter om een fiets te huren. Hier zijn dan ook volop mogelijkheden voor. Er zijn drie fietsverhuurders op loopafstand (Fietsverhuur Frisia, Fietsverhuur Jan van Vlieland en Fietsverhuur Zeelen). Naast gewone fietsen zijn er ook elektrische fietsen en scootmobiels te huur. Deze kun je het beste vooraf reserveren, vanwege de beschikbaarheid.

De boot meert aan bij het dorp Oost-Vlieland; een gezellig dorp met winkeltjes en terrassen. Het is dus goed mogelijk om eerst even wat te drinken voordat je verder gaat.

Terugreis

De terugreis plannen is zeker in de drukke maanden niet onverstandig. Het is mogelijk om in de vertrekhal op Vlieland een ticket te boeken, maar de meeste passagiers hebben een retourticket vanuit Harlingen geboekt en kunnen hiermee meteen aan boord.

In de veerhaven van Vlieland is een overdekte wachtruimte waar je beschut kunt wachten op de veerboot. Ook hier zijn toiletten en is gratis wifi. De terminal bevind zich in het dorp Oost-Vlieland en er zijn op korte loopafstand genoeg mogelijkheden om iets te eten of drinken.

Andere routes

Op de routekaart vind je andere veerbootverbindingen in en vanuit Nederland.