Holwerd – Ameland

Vanuit Holwerd vertrekt de veerboot naar Ameland. Wagenborg verzorgt deze veerdienst. In circa 45 minuten reis je naar het eiland. Met de sneldienst is de reistijd slechts 20 minuten. Hieronder vind je alles wat je moet weten voor je reis naar Ameland:

10+ afvaarten/dag – 20 min / 45 min. De volgende soorten diensten worden aangeboden voor:

motorvoertuigen – fietsen –voetpassagiers

voetpassagiers

Waar vertrekt de veerboot?

De veerboot vertrekt vanuit de veerhaven in Holwerd. De terminal van Wagenborg is goed bereikbaar met de auto, fiets en het openbaar vervoer.

Bereikbaarheid terminal

Auto

De haven van Holwerd is goed bereikbaar met de auto. Vanuit Leeuwarden volg je via de N357 de borden richting Holwerd en Boot Ameland. Komend uit Dokkum neem je de N356 en vanuit Buitenpost de N358. Het adres van de veerhaven om in te voeren in de routeplanner is: Grândyk 2b, 9151 AE Holwerd.

Parkeren

Er zijn twee parkeerterreinen in de haven van Holwerd. Bij de terminal ligt het parkeerterrein P1, welke 7 dagen in de week geopend is tussen 5.30 uur en 21.00 uur. Inrijden kan met je bankpas of creditcard en het is op elk moment mogelijk het terrein te verlaten.

Het parkeerterrein beschikt over een klein aantal parkeerplaatsen voor campers en aanhangwagens. Op drukke dagen zijn deze parkeerplaatsen snel bezet en het is mogelijk dat er daardoor geen plek meer beschikbaar is. Reserveren is niet mogelijk.

Openbaar vervoer

De terminal is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Er rijden bussen van vervoerder Arriva aansluitend op de overtochten van de veerdienst en sneldienst van en naar Leeuwarden, met uitzondering van extra afvaarten. Buslijn 66 sluit aan op de aankomst en het vertrek van de veerdienst en buslijn 166 sluit aan op die van de sneldienst. De bus wacht altijd op de boot, ook bij vertraging. Klik hier voor informatie over de vertrektijden van de bussen.

Waar mogelijk zet Arriva ook aansluitend op de extra afvaarten van de veerdienst en sneldienst een bus in van en naar Leeuwarden. 

Faciliteiten terminal

De terminal in Holwerd beschikt over diverse faciliteiten die het wachten op de boot veraangenamen. Zo is er Wagenborg Plaza, waar je voor vertrek terecht kunt voor een kop koffie, bloemen, mode en accessoires, sieraden, boeken en tijdschriften of souvenirs. De openingstijden zijn van 8.30 tot 14.00 uur, op vrijdag tot 20.00 uur en zondags gesloten. In de terminal kun je ook terecht voor een kopje koffie of thee bij de koffieautomaat. Er zijn zitplaatsen, toiletten en er is gratis wifi. De bovenverdieping van de terminal is een expositieruimte met kunstwerken en een uitzicht op zee. Daarnaast is er de Nobeltje Experience Shop, waar je Nobeltje kunt proeven.

In de vertrekterminal staan toegangspoortjes waar je kunt inchecken in het geval je zonder voertuig reist. Er is een oplaad- en ophaalpunt voor de OV-chipkaart, om bijvoorbeeld voor de bus op te waarderen.

Reizigers die minder goed te been zijn kunnen een rolstoel gebruiken. Deze mag gratis mee. De OV-begeleiderskaart is ook geldig voor de overtochten en een blindengeleide- of hulphond mag gratis mee aan boord.

Dienstregeling

Wagenborg biedt meerdere overtochten per dag aan vanuit Holwerd. De eerste veerdienst vertrekt om 7.15 uur en de laatste gaat om 20.00 uur. Op bijvoorbeeld drukke dagen in het hoofdseizoen en op feestdagen geldt er mogelijk een afwijkende dienstregeling. Zo kan er een extra afvaart zijn of juist kunnen er afvaarten vervallen. Bekijk altijd de actuele overtochten.

Holwerd – Ameland

HeenreisBasisdienstregeling
Eerste veerdienst7.15
Aantal afvaarten per dag5-6
Laatste veerdienst19.45
Eerste sneldienst7.00
Aantal afvaarten per dag5-8
Laatste sneldienst20.00

Ameland – Holwerd

TerugreisBasisdienstregeling
Eerste veerdienst6.00
Aantal afvaarten per dag5-6
Laatste veerdienst18.30
Eerste sneldienst7.00
Aantal afvaarten per dag5-8
Laatste sneldienst20.00

Hoe laat moet ik aanwezig zijn?

Het advies is om een half uur voor vertrek aanwezig te zijn. Uiterlijk 5 minuten voor vertrek dien je aan boord te zijn.

Tarieven

Vind hier de huidige tarieven voor onder andere voetgangers, (brom)fietsers en voertuigen. Kinderen tot en met 3 jaar mogen gratis mee. Kinderwagens kunnen eveneens gratis mee aan boord. Een ticket voor een kind is alleen te bestellen in combinatie met een ticket voor een volwassene.

Fietsen die geplaatst zijn op de rijwieldrager van de auto of camper mogen gratis mee. Aanhangwagens en caravans kunnen alleen mee in combinatie met een voertuig. Is je heenreis op een dinsdag, woensdag of donderdag tussen 1 april en 30 september? Dan geldt het basistarief. Op feestdagen geldt het zomertarief.

Voor groepen van 15 personen of meer geldt een korting op het tarief. Het is wel nodig tenminste één dag voor de afvaart de groep aan te melden. Bovendien kunnen groepen goedkoper één auto meenemen, voor het vervoer van bagage.

Voor de sneldienst geldt een toeslag.

Ticket boeken

Bij Wagenborg is een ticket voor de veerdienst is altijd een retourticket. Er wordt voor de terugreis namelijk niet gecontroleerd op een ticket. Voor de sneldienst is een toeslagticket alleen geldig in combinatie met een ticket voor de veerdienst.

Er zijn verschillende mogelijkheden om een kaartje te boeken:

Online

Het makkelijkst is online een ticket kopen. Zo hoef je niet in de rij te staan bij het loket. Je kunt kiezen voor welke periode je een ticket koopt: voor de basisperiode van januari t/m maart en oktober t/m december of voor de zomerperiode van april tot en met september. Het maakt niet uit op welke dag of tijd je het ticket gebruikt, mits het binnen de periode is.

Voor de sneldienst is het wel nodig een specifieke datum en tijd te reserveren. Dit kan alleen per enkele reis.

Loket

Het is mogelijk een kaartje te kopen in de terminal, bij het loket.

Telefonisch

Telefonisch boeken kan via 0900 9238. Het wijzigen of annuleren van een reservering of groepsaanmelding kan alleen telefonisch.

Je kunt een auto of ander voertuig bovendien makkelijk telefonisch reserveren. Het is niet verplicht, maar zeker wel aan te raden in drukke perioden. Tot een half uur voor vertrek kun je bij de autokassa inchecken.

Kaartautomaat

In de terminal van Lauwersoog is het mogelijk een kaartje bij de kaartautomaat te halen. Hierdoor hoef je niet in de rij bij de kassa te staan.

Bagage en huisdieren

Op de veerdienst is het toegestaan maximaal 30 kilo handbagage mee te nemen. Dit is zoveel als je in één keer door de toegangspoortjes kunt dragen. Een vouwfiets wordt gezien als bagage, mits ingeklapt en ingepakt. Andere bagage zoals kisten, gereedschappen, surfplanken en dergelijke zijn geen handbagage. Voor meer dan 30 kilo of andere goederen wordt geadviseerd een transportbedrijf in te schakelen, of met eigen vervoer aan boord te gaan

Na het inchecken kun je de handbagage in één van de bagagewagens leggen. Na aankomst van de veerdienst, staan de wagens bij de uitgang van het terrein, waar je je bagage weer in ontvangst neemt. De service is gratis en reserveren is niet mogelijk.

Aan boord van de sneldienst is beperkt ruimte voor bagage. Er mag alleen handbagage mee, qua omvang vergelijkbaar met wat je aan boord van een vliegtuig mee mag nemen. Er geldt een maximum van 2 stuks per persoon. Fietsen, vouwfietsen en bolderkarren kunnen niet mee aan boord van de sneldienst.

Honden mogen ook mee aan boord van de veerboten. Het is wel nodig een ticket te kopen en de dieren moeten aangelijnd zijn. In sommige gevallen kan de hond mee op de sneldienst. Hiervoor moet ook een veerdienstticket voor de hond worden aangeschaft. Een ticket voor een hond is alleen in combinatie met een ticket voor een volwassene te bestellen.

Reizigers die afhankelijk zijn van een driewieler, scootmobiel of soortgelijk (groter) hulpmiddel wordt aangeraden met de veerboot te reizen.

Verblijf aan boord

Op de veerboten kun je voor ontbijt, lunch en diverse andere snacks terecht bij het zelfbedieningsbuffet. Aan boord van de veerboten en de sneldienst, staat bovendien een koffieautomaat. Binnen is een ruim aantal zitplaatsen te vinden in de salon. De buitendekken zijn vrij toegankelijk en voorzien van zitplaatsen. Hier kun je genieten van een uitzicht over zee.

Voor baby’s is er een speciale babyroom. De sleutel hiervan kun je afhalen bij het zelfbedieningsbuffet. Op de veerboten worden in de benedensalon kinderfilms getoond op de televisies. Mindervaliden kunnen gebruik maken van een lift. Er zijn ook aangepaste toiletten.

Roken aan boord van de schepen is net als in (en nabij) de terminals niet toegestaan.

Kijk voor specifieke informatie over de faciliteiten aan boord op de veerboten van deze route hieronder.

Vaartijd

De vaartijd naar Ameland bedraagt ongeveer 45 minuten met de veerdienst en 20 minuten met de sneldienst.

Veerboten op de route

De veerdienst tussen Holwerd en Ameland wordt uitgevoerd door de veerdiensten Oerd en Sier. Het schip de Fostaborg vaart als sneldienst van en naar het eiland.

Oerd

Sier

Fostaborg

Aankomst op Ameland

De veerboot komt aan bij het dorp Nes. Bij aankomst staan bussen klaar die je naar een van de dorpen brengt. Er rijden bussen aansluitend op de aankomst en het vertrek van de veerdienst, inclusief de extra afvaarten. Dit geldt echter alleen voor de veerdienst. Er rijden geen bussen aansluitend op de sneldienst.

Vlakbij de terminal is ook een fietsverhuur te vinden. Een populaire optie die met name door dagjesmensen wordt genomen. Het dorp Nes kun je op loopafstand bereiken.

Terugreis

Het is verstandig alvast na te denken over de terugreis. Zeker in de drukke zomermaanden kunnen de boten vol zijn. Houd daarom rekening met het plannen van de terugtocht, aangezien er geen reservering voor een specifieke afvaart gemaakt kan worden. Zodra de boot arriveert in de haven van Ameland, kun je zonder ticketcontrole aan boord.

Voor de sneldienst geldt wel dat een afvaart is geboekt. Hier moet je dus wel een kaartje laten zien. Het is mogelijk om een kaartje voor de sneldienst te halen bij de kaartautomaat in de terminal. Hierdoor hoef je niet in de rij bij de kassa te staan.

In de terminal zijn voorzieningen om comfortabel te wachten op de boot. Je vindt er zitplaatsen, toiletten, gratis wifi en een loket. Aan het begin van de havendam vind je een restaurant met terras, indien je meer tijd hebt.

Andere routes

Op de routekaart vind je andere veerbootverbindingen in en vanuit Nederland.