IJmuiden – Newcastle

Vanuit IJmuiden vertrekt de veerboot naar het Engelse Newcastle. DFDS Seaways verzorgt deze veerdienst. In ongeveer 16 uur en 45 minuten vaar je naar de overkant. Hieronder vind je alles wat je moet weten voor je reis naar Newcastle:

1 afvaart/dag – 16 uur en 45 minuten. De volgende soort dienst wordt aangeboden voor:

motorvoertuigen –voetpassagiers

Waar vertrekt de veerboot?

De veerboot naar Newcastle vertrekt vanuit de veerhaven van IJmuiden. DFDS Seaways maakt hier gebruik van de Felison Terminal, welke goed te bereiken is met de auto en iets minder met het openbaar vervoer.

Bereikbaarheid terminal

Auto

Op de A9 vanuit Amsterdam, Den Haag, Haarlem of Alkmaar neem je de afslag richting IJmuiden. Rijd vervolgens langs het kanaal en ga rechtsaf op het Pontplein, zodat je het kanaal aan je rechterhand houdt. Rijd onder het viaduct door en sla bij de rotonde rechtsaf. Je rijdt nu op de Halkade, volg deze weg tot je aankomt bij de Felison Terminal. Om de terminal met de auto te bereiken kun je het volgende adres invoeren in je routeplanner: Felison terminal, Sluisplein 33, 1975 AG IJmuiden.

Parkeren

Het is mogelijk om op een omheind terrein met cameratoezicht naast de terminal te parkeren. Het parkeertarief is €10,- per nacht. Zodra het schip vertrekt wordt het terrein afgesloten en weer geopend bij aankomst van het schip in de haven. Het is nodig om een parkeerplek te reserveren. Dit kan via het nummer 0255 54 6666. Er is beperkt plaats op het terrein, dus wees op tijd met reserveren.

Openbaar vervoer

De haven is niet erg goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Treinen zijn een minder handige manier om naar de terminal te reizen. Het dichtstbijzijnde treinstation naar de haven is Haarlem Centraal, je kunt dan een bus nemen naar IJmuiden. Neem eerst bus 385 naar Plein 1945 om in de buurt van de haven te komen dien je op Plein 1945 over te stappen op bus 7.

Bustransfer

Je kunt ook gebruik maken van een bustranfser. Er rijden bussen tussen het centrum van Amsterdam en de terminal. Op dagen van vertrek, vertrekken de bussen vanaf De Ruijterkade 153, achter het centraal station tussen 15.00 en 16.00 uur. Tickets kun je direct toevoegen bij je boeking of kopen bij de buschauffeur. Vanaf het centrum van Amsterdam is het ongeveer 10 tot 15 minutes lopen naar de bustransfer.

Faciliteiten terminal

De terminal van DFDS Seaways biedt gelegenheid om te wachten op de overtocht. Er is een wachtruimte, informatiebalie, gratis wifi en er zijn toiletten aanwezig. Bovendien kun je gebruikmaken van snoep-, koffie- en frisdrankautomaten.

Dienstregeling

DFDS Seaways voert eenmaal per dag, het hele jaar rond, een overtocht uit van IJmuiden naar Newcastle. Gelijktijdig vertrekt in tegengestelde richting een ferry van Newcastle naar IJmuiden. Elke dag om 17.30 uur vertrekt de boot. Vervolgens kom je de volgende ochtend aan in Engeland. Afhankelijk van wijzigingen in de dienstregeling, door bijvoorbeeld weersomstandigheden, kunnen de afvaarttijden afwijken. Bekijk altijd de actuele overtochten.

Alle getoonde tijden zijn lokale tijden. In het Verenigd Koninkrijk is het één uur eerder dan in Nederland.

IJmuiden – Newcastle

HeenreisVertrekAankomst
Dagelijks17.309.15

Newcastle – IJmuiden

TerugreisVertrekAankomst
Dagelijks17.009.45

Hoe laat moet ik aanwezig zijn?

Het is belangrijk ruim voor de vertrektijd aanwezig te zijn. De check-in sluit namelijk 45 minuten voor de vertrektijd. Passagiers met een voertuig kunnen eerder aan boord:

HeenreisIncheckenBoarden
Te voet13.00-16.4514.30-16.45
Met voertuig13.00-16.4515.00-16.45
TerugreisIncheckenBoarden
Te voet14.30-16.1514.30-16.15
Met voertuig14.30-16.1514.30-16.15

Alle getoonde tijden zijn lokale tijden. In het Verenigd Koninkrijk is het één uur eerder dan in Nederland.

Tarieven

Kinderen t/m 3 jaar reizen gratis, mits er geen eigen bed wordt verlangd. Het is niet toegestaan eigen babybedjes of campingbedjes mee te nemen in de hut, in verband met veiligheidsvoorschriften. Voor ‘Commodore’ hutten geldt de mogelijkheid om vooraf een babybedje te reserveren. Een babybedje kan kosteloos aangevraagd worden via onze klantenservice.

Voor kinderen tot en met 11 jaar gelden afwijkende tarieven. Zij kunnen voor een lagere ticketprijs mee.

De tarieven voor overtochten zijn gebaseerd op vraag en aanbod, de reisperiode en de keuze voor aanvullende opties. Zo kun je ervoor kiezen om vooraf ontbijt of diner te reserveren in het buffetrestaurant of in het à la carte restaurant. Er is daarnaast keuze uit verschillende types hutten om in te overnachten, bijvoorbeeld met uitzicht op zee of een met stapelbedden. Voor het meenemen van voertuigen worden aanvullende tarieven gerekend.

Check de tarieven die voor jou van toepassing zijn op de boekingspagina.

Ticket boeken

Het boeken van een ticket kan via de website van DFDS Seaways. Je kunt kiezen voor een enkele reis en een retourticket. Bovendien is een populaire optie om een minicruise te boeken. Dit is een driedaagse cruise waarin je iets meer dan een halve dag verblijft in Newcastle. Ideaal voor een stedentrip in het weekend dus. Op deze pagina koop je een ticket.

Bagage en huisdieren

Huisdieren (honden, katten en fretten) zijn welkom voor passagiers die met hun eigen voertuig reizen. Er zijn kennels beschikbaar voor honden en het is ook mogelijk om je hond of kat in je auto of caravan te laten voor de duur van de overtocht. In overleg met de bemanning aan boord kunnen eigenaren hun dieren op het autodek of de kennel op afgesproken tijden bezoeken. Voor het vervoer van alle huisdieren gelden de wettelijke voorschriften voor het vervoer van huisdieren tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Passagiers mogen per persoon 50 kg bagage te voet mee aan boord nemen. De bagage dient door jezelf van en aan boord te worden gebracht. Houd er rekening mee dat er geen bagagewagens aanwezig zijn.

Verblijf aan boord

Aan boord van de veerboten is voor iedereen genoeg te beleven. Van eten tot winkelen en entertainment, je zult keuze te over hebben tijdens de reis over de Noordzee. Of je nu op zoek bent naar lekker eten, eenvoudig zelfbediening, gewoon een koffiepauze of een alcoholisch drankje, je vindt het in een van de horecavoorzieningen. De schepen hebben meerdere barren, een bioscoop en casino, live entertainment, een duty free shop en een ruimte met videospelletjes. Tegen betaling is er wifi beschikbaar. De buitendekken zijn toegankelijk en voorzien van zitplaatsen. Er is bovendien een buitenbar, die geopend is met goed weer.

Roken aan boord van de schepen is net als in (en nabij) de terminals niet toegestaan.

Kijk voor specifieke informatie over de faciliteiten aan boord op de veerboten van deze route hieronder.

Vaartijd

De vaartijd naar Newcastle bedraagt ongeveer 15 uur.

Veerboten op de route

Op de route heb je de keuze uit de twee veerboten King Seaways en Princess Seaways.

Aankomst in Newcastle

De boot meert af buiten het centrum van Newcastle. Vanaf de terminal kun je gebruikmaken van shuttlebussen naar het centrum. Deze zijn inbegrepen in het geval je een minicruise hebt geboekt. Het is ook mogelijk bij het boekingsproces van een enkele reis om een bustransfer van/naar de terminal toe te voegen.

Komend met eigen vervoer in de haven van Newcastle ligt Noord-Engeland en Schotland aan je voeten. De route vormt een ideale verbinding voor vakantiegangers die op doorreis zijn naar andere delen van het Vereningd Koninkrijk.

Terugreis

De terugreis plannen is zeker in de drukke maanden niet onverstandig, maar het is natuurlijk ook een optie om op een andere manier terug te reizen naar Nederland. Boek vooraf een ticket via de website van DFDS Seaways.

De faciliteiten in de terminal zijn vergelijkbaar met die in IJmuiden.

Andere routes

Op de routekaart vind je andere veerbootverbindingen in en vanuit Nederland.