Lauwersoog – Schiermonnikoog

Vanuit Lauwersoog vertrekt de veerboot naar Schiermonnikoog. Wagenborg verzorgt deze veerdienst. De overtocht duurt circa 50 minuten met de reguliere veerdienst en 20 minuten met de sneldienst. Hieronder vind je alles wat je moet weten voor je reis naar Schiermonnikoog:

8-10 afvaarten/dag – 20 min / 50 min. De volgende soorten diensten worden aangeboden voor:

motorvoertuigen – fietsen –voetpassagiers

voetpassagiers

Waar vertrekt de veerboot?

De veerboot vertrekt vanuit de veerhaven in Lauwersoog. De terminal van Wagenborg is prima bereikbaar met de auto, fiets en het openbaar vervoer.

Bereikbaarheid terminal

Auto

Lauwersoog is bereikbaar via de N361, zowel vanuit de richting Leeuwarden als Groningen. Volg de borden Lauwersoog en Boot Schiermonnikoog. Het adres van de veerhaven om in te voeren in de routeplanner is: Zeedijk 11, 9976 VM Lauwersoog.

Parkeren

Parkeren is mogelijk in de buurt van de haven van Lauwersoog. Kijk voor meer informatie op de website van Scheepspark of Oog voor Stalling naar de mogelijkheden.

Openbaar vervoer

De veerhaven is ook goed te bereiken met het openbaar vervoer. Er rijden bussen aansluitend op de overtochten van de veerdienst van en naar Leeuwarden en Groningen. De bus wacht altijd op de boot, ook in het geval van vertraging. Aansluitend op de aankomst- en vertrektijden van de snel- en veerdienst rijdt buslijn 155 (Arriva) van en naar Leeuwarden. Deze bus rijdt elk uur. Buslijn 163 (Qbuzz) rijdt eveneens aansluitend, van en naar Groningen. Bij inzet van extra veerdienst afvaarten rijdt meestal een extra bus van en naar Groningen. Klik hier voor informatie over de vertrektijden van de bussen.

Faciliteiten terminal

De terminal in Lauwersoog beschikt over diverse faciliteiten die het wachten op de boot veraangenamen. Zo kun je in de terminal terecht voor een kopje koffie of thee bij de koffieautomaat. Er zijn zitplaatsen, toiletten en er is gratis wifi.

In de vertrekterminal staan toegangspoortjes waar je kunt inchecken in het geval je zonder voertuig reist. Er is een oplaad- en ophaalpunt voor de OV-chipkaart, om bijvoorbeeld voor de bus op te waarderen.

Reizigers die minder goed te been zijn kunnen een rolstoel gebruiken. Deze mag gratis mee. De OV-begeleiderskaart is ook geldig voor de overtochten en een blindengeleide- of hulphond mag gratis mee aan boord.

Dienstregeling

Wagenborg biedt meerdere overtochten per dag aan vanuit Lauwersoog. De eerste veerdienst vertrekt om 6.30 uur en de laatste gaat om 18.30 uur. Afhankelijk van de dag zijn er 4 of 5 afvaarten per dag richting Schiermonnikoog. De sneldienst vaart vanaf 7.00 uur meerdere keren per dag naar het eiland. Op bijvoorbeeld drukke dagen in het hoofdseizoen en op feestdagen geldt er mogelijk een afwijkende dienstregeling. Zo kan er een extra afvaart zijn of kunnen er afvaarten vervallen. Bekijk altijd de actuele overtochten.

Lauwersoog – Schiermonnikoog

HeenreisBasisdienstregeling
Eerste veerdienst6.30
Aantal afvaarten per dag4-5
Laatste veerdienst18.30
Eerste sneldienst7.00
Aantal afvaarten per dag4-5
Laatste sneldienst19.45

Schiermonnikoog – Lauwersoog

TerugreisBasisdienstregeling
Eerste veerdienst7.30
Aantal afvaarten per dag4-5
Laatste veerdienst19.30
Eerste sneldienst7.30
Aantal afvaarten per dag3-4
Laatste sneldienst20.15

Hoe laat moet ik aanwezig zijn?

Het advies is om een half uur voor vertrek aanwezig te zijn. Uiterlijk 5 minuten voor vertrek dien je aan boord te zijn.

Tarieven

Vindt hier de huidige tarieven voor onder andere voetgangers, (brom)fietsers en voertuigen. Het eiland is autoluw, alleen bewoners mogen hun auto gebruiken. Kinderen tot en met 3 jaar mogen gratis mee. Kinderwagens kunnen eveneens gratis mee aan boord. Een ticket voor een kind is alleen te bestellen in combinatie met een ticket voor een volwassene.

Is je heenreis op een dinsdag, woensdag of donderdag tussen 1 april en 30 september? Dan geldt het basistarief. Op feestdagen geldt het zomertarief. Voor groepen van 15 personen of meer geldt daarnaast een korting op het tarief. Het is wel nodig tenminste één dag voor de afvaart de groep aan te melden.

Voor de sneldienst geldt een toeslag.

Ticket boeken

Bij Wagenborg is een ticket voor de veerdienst altijd een retourticket. Er wordt voor de terugreis namelijk niet gecontroleerd op een ticket. Voor de sneldienst is een toeslagticket alleen geldig in combinatie met een ticket voor de veerdienst.

Er zijn verschillende mogelijkheden om een kaartje te boeken:

Online

Het makkelijkst is om online een ticket kopen. Zo hoef je niet in de rij te staan bij het loket. Je kunt kiezen voor welke periode je een ticket koopt: voor de basisperiode van oktober t/m maart of voor de zomerperiode van april t/m september. Het maakt niet uit op welke dag of tijd je het ticket gebruikt, mits het binnen de periode is.

Voor de sneldienst is het wel nodig een specifieke datum en tijd te reserveren. Dit kan alleen per enkele reis.

Loket

Het is mogelijk een kaartje te kopen in de terminal, bij het loket.

Telefonisch

Telefonisch boeken kan via 0900 9238. Het wijzigen of annuleren van een reservering of groepsaanmelding kan alleen telefonisch.

Kaartautomaat

In de terminal van Lauwersoog is het mogelijk een kaartje bij de kaartautomaat te halen. Hierdoor is het niet nodig in de rij bij de kassa te staan.

Bagage en huisdieren

Op de veerdienst is het toegestaan maximaal 30 kilo handbagage mee te nemen. Dit is zoveel als je in één keer door de toegangspoortjes kunt dragen. Een vouwfiets wordt gezien als bagage, mits ingeklapt en ingepakt. Andere bagage zoals kisten, gereedschappen, surfplanken en dergelijke zijn geen handbagage. Voor meer dan 30 kilo of andere goederen wordt geadviseerd een transportbedrijf in te schakelen, of met eigen vervoer aan boord te gaan

Na het inchecken kun je de handbagage in één van de bagagewagens leggen. Na aankomst van de veerdienst staan de wagens bij de uitgang van het terrein. hier neem je je bagage weer in ontvangst. De service is gratis en reserveren is niet mogelijk.

Aan boord van de sneldienst is beperkt ruimte voor bagage. Er mag alleen handbagage mee, qua omvang vergelijkbaar met wat je aan boord van een vliegtuig mee mag nemen. Er geldt een maximum van 2 stuks per persoon. Fietsen, vouwfietsen en bolderkarren kunnen niet mee aan boord van de sneldienst.

Honden mogen ook mee aan boord van de veerboten. Het is wel nodig een ticket te kopen en de dieren moeten aangelijnd zijn. In sommige gevallen kan de hond mee op de sneldienst. Hiervoor moet ook een veerdienstticket voor de hond worden aangeschaft. Een ticket voor een hond is alleen in combinatie met een ticket voor een volwassene te bestellen.

Reizigers die afhankelijk zijn van een driewieler, scootmobiel of soortgelijk (groter) hulpmiddel wordt aangeraden met de veerboot te reizen en niet met de sneldienst.

Verblijf aan boord

Op de veerboten kun je voor ontbijt, lunch en diverse andere snacks terecht bij het zelfbedieningsbuffet. Binnen is een ruim aantal zitplaatsen te vinden in de salon. De buitendekken zijn vrij toegankelijk en voorzien van zitplaatsen. Hier kun je genieten van een uitzicht over zee.

Voor baby’s is er een speciale babykamer. De sleutel hiervan kun je afhalen bij het zelfbedieningsbuffet. Op de veerboten worden in de benedensalon kinderfilms getoond op de televisies. Mindervaliden kunnen gebruik maken van een stoellift. Om hiervan gebruik te maken wordt gevraagd om dit te verzoeken bij het personeel bij de autokassa. Zo kan het personeel aan boord assistentie bieden. Er zijn ook aangepaste toiletten.

Roken aan boord van de schepen is net als in (en nabij) de terminals niet toegestaan.

Kijk voor specifieke informatie over de faciliteiten aan boord op de veerboten van deze route hieronder.

Vaartijd

De vaartijd naar Schiermonnikoog bedraagt ongeveer 50 minuten met de veerdienst en 20 minuten met de sneldienst.

Veerboten op de route

De veerdienst tussen Lauwersoog en Schiermonnikoog wordt uitgevoerd door de veerdiensten Monnik en Rottum. Het schip de Esonborg vaart als sneldienst van en naar het eiland.

Esonborg

Monnik

Rottum

Aankomst op Schiermonnikoog

Bij aankomst op Schiermonnikoog staan bussen voor je klaar. Er rijden bussen aansluitend op de aankomst en het vertrek van de veerdienst, inclusief de extra afvaarten. De bussen rijden niet aansluitend op de sneldienst.

Vlakbij de terminal is ook een fietsverhuur te vinden. Een populaire optie die met name door dagjesmensen wordt genomen.

Terugreis

Het is verstandig alvast na te denken over de terugreis. Zeker in de drukke zomermaanden kunnen de boten vol zijn. Houd daarom rekening met het plannen van de terugtocht, aangezien er geen reservering voor een specifieke afvaart gemaakt kan worden. Zodra de boot arriveert in de haven van Schiermonnikoog, kun je zonder ticketcontrole aan boord.

Voor de sneldienst geldt wel dat een afvaart is geboekt. Hier moet je dus wel een kaartje laten zien. Het is mogelijk om een kaartje voor de sneldienst te halen bij de kaartautomaat in de terminal. Hierdoor hoef je niet in de rij bij de kassa te staan.

In de terminal zijn voorzieningen om comfortabel te wachten op de boot. Je vindt er zitplaatsen, toiletten, gratis wifi en een loket.

Andere routes

Op de routekaart vind je andere veerbootverbindingen in en vanuit Nederland.