Texel – Vlieland

Een dagje eilandhoppen? Dat kan! Tussen Texel en Vlieland vaart rederij De Vriendschap met een seizoensgebonden veerboot. Afhankelijk van de route sta je in 30 minuten of 1,5 uur aan de overkant. Hieronder vind je alles wat je moet weten voor je reis naar Texel of Vlieland:

De Vriendschap

0-1 afvaart/dag (zomerseizoen) – 30 min / 1 uur 30 min. De volgende soort dienst wordt aangeboden voor:

fietsen –voetgangers

Waar vertrekt de veerboot?

Op Texel vertrekt de veerboot vanaf de steiger op het strand nabij strandpaviljoen Kaap Noord Paal 33, bij De Cocksdorp. Je kunt het volgende adres gebruiken: Volharding 2a, De Cocksdorp (tegenover reddingboothuis van de KNRM). 

Parkeren kan bij het strandpaviljoen tegen betaling middels Texelvignet of bij de automaat. Als je langs De Noorman rijdt kun je beneden ook gratis parkeren. De vertrekplaats is daarnaast te bereiken met de busdienst op het eiland, de Texelhopper.

Vanaf Vlieland vaart de boot (met uitzondering van dinsdag) vanaf de steiger op het puntje van de Vliehors. De Vliehors is alleen te bereikbaar met speciaal vervoer door de Vliehors Expres, welke vertrekt vanaf Het Posthuys.

Op dinsdagen is het vertrek vanuit de havenmond van de Waddenhaven. Houdt hiervoor het volgende adres aan: Havenweg 68, 8899 BC Oost-Vlieland. Aangezien het eiland autoluw is zijn er geen speciale parkeerplaatsen.

Zoom in op de kaart hierboven voor de exacte vertrek- en aankomstlocaties.

Dienstregeling

De route wordt alleen in het zomerseizoen bediend in de periode april tot en met september. De afvaarten vinden meerdere keren per week plaats, maar niet de hele periode dagelijks aangezien het schip ook voor vaartochten wordt gebruikt. In het hoogseizoen gaat er wel (zo goed als) dagelijks een afvaart in beide richtingen. Bekijk de actuele overtochten voor de exacte tijden.

Texel – Vlieland

HeenreisZomerseizoen
Vertrektijd9.30
Aantal afvaarten per dag0-1

Vlieland – Texel

TerugreisZomerseizoen
Vertrektijd17.15
Aantal afvaarten per dag0-1

Hoe laat moet ik aanwezig zijn?

Het is aan te raden om minimaal een half uur voor vertrek aanwezig te zijn, omdat het inschepen via de steiger wat extra tijd kan kosten.

Tarieven

Je vindt hier de huidige tarieven. Op deze pagina staan ook de prijzen vermeld voor het meenemen van een fiets, fietskar, tandem en bakfiets.

Ticket boeken

Er zijn verschillende mogelijkheden om een ticket te boeken voor de overtocht. Bij rederij De Vriendschap boek je een ticket voor een specifieke afvaart. Dit betekent dat je moet reserveren voor de overtocht met een datum en tijd.

Zie hieronder de mogelijkheden om een kaartje te kopen.

Online

Het kopen van een kaartje kan het snelst online. Op de website boek je een enkele reis Texel – Vlieland of Vlieland – Texel.

Kaartverkoop op de eilanden

Op Texel heb je de mogelijkheid om een kaartje te kopen bij ‘De Noorman’ vlakbij de vertrekplaats. Deze is geopend rondom de afvaarttijden. De Kiosk is duidelijk te herkennen aan de vlaggen. De locatie is te vinden op het volgende adres: Volharding 2A, De Cocksdorp. Op Vlieland is er geen mogelijkheid om een kaartje te kopen.

Telefonisch

Telefonisch reserveren kan via het nummer: +31 6 13524734.

Bagage en huisdieren

Het is toegestaan om honden mee te nemen tijdens de overtocht. Wanneer je wenst 2 of meer honden mee te nemen wordt aangeraden dit van tevoren per e-mail of telefonisch door te geven. Bagage dat op de fiets meegenomen kan worden, kan ook mee aan boord. Houd er rekening mee dat de bagage zelf via het strand aan boord gedragen moet worden. Er is hulp bij het inschepen beschikbaar.

Op dagen dat een dagtocht wordt gevaren (waar de overtocht onderdeel van uitmaakt), kan een eigen fiets niet meegenomen worden. Let hier dus op bij het plannen van de reis.

Verblijf aan boord

De Vriendschap is een kleine veerboot met relatief weinig faciliteiten. Het schip beschikt over zowel een binnen- als buitendek. Rolstoelgebruikers wordt geadviseerd om van tevoren onderzoek te doen of deze mee kunnen op de boot. Er moet namelijk over een stuk mul zand en over een smalle stijger gereden worden om aan boord te komen.

Kijk voor specifieke informatie over de veerboot van deze route hieronder.

Vaartijd

De vaartijd tussen Texel en Vlieland bedraagt 30 minuten (van/naar steiger Vliehors) en 1,5 uur (van/naar Waddenhaven Vlieland).

Veerboten op de route

De veerdienst wordt onderhouden door De Vriendschap.

Aankomst

Texel

Na aankomst op Texel kun je gebruikmaken van de busdienst op het eiland, de Texelhopper. Ook heb je de mogelijkheid een fiets te huren bij de aankomstplek. Het dorp De Cocksdorp ligt op 2 kilometer loopafstand van de aanlegsteiger.

Vlieland

Op Vlieland meert het schip aan bij de steiger van de Vliehors. Op dinsdagen is dit echter niet het geval, dan duurt de overtocht een uur langer en legt het schip aan in de Waddenhaven aan de oostkant van Vlieland. Op de andere dagen word je vanaf de Vliehors met de Vliehors Expres vervoert naar Het Posthuys, vanwaar je je reis kunt vervolgen. Het is niet mogelijk om zelfstandig vanaf de steiger het eiland te betreden. De fiets kan mee op de Vliehors Expres.

Terugreis

De terugreis plannen is zeker in de drukke maanden niet onverstandig. Houd er bij het boeken van accommodaties rekening mee dat De Vriendschap door weersomstandigheden soms niet kan varen. Je loopt in dat geval een vertraging op van minimaal 24 uur. Zorg voor voldoende ‘marge’ in je tijdsplanning en eventuele alternatieve accommodaties.

Andere routes

Op de routekaart vind je andere veerbootverbindingen in en vanuit Nederland.