Vlieland – Terschelling

Een dagje eilandhoppen? Dat kan! Tussen Vlieland en Terschelling vaart Rederij Doeksen met een sneldienst. In slechts 30 minuten sta je aan de overkant. Hieronder vind je alles wat je moet weten voor je reis naar Terschelling:

0-1 afvaart/week (zomerseizoen) – 30 min. De volgende soort dienst wordt aangeboden voor:

fietsen –voetpassagiers

Waar vertrekt de veerboot?

Op Vlieland vertrekt de sneldienst vanuit de veerhaven van Rederij Doeksen in het dorp Oost-Vlieland. Op Terschelling is het vertrek vanuit de veerhaven van Rederij Doeksen te West-Terschelling. Zoom voor de exacte locaties in op de routekaart bovenaan deze pagina.

Faciliteiten terminal

In de veerhavens is een overdekte wachtruimte waar je beschut kunt wachten op de sneldienst. Hier zijn toiletten te vinden en is gratis wifi beschikbaar. De terminal bevindt zich op zowel Vlieland als Terschelling vlakbij het dorpscentrum en er zijn op loopafstand genoeg mogelijkheden om iets te eten of drinken.

Voor mindervalide reizigers zijn rolstoelen beschikbaar en het inschepen gaat via de hellingbaan waarmee alle voetgangers ook aan boord gaan.

Dienstregeling

De route wordt niet dagelijks bediend door de sneldienst. Bovendien zijn de vertrektijden afhankelijk van het moment in het jaar. De getoonde tijden hieronder gelden op specifieke data. Bekijk hiervoor de actuele overtochten. Naast de sneldienst is het vaker mogelijk om met de Waddentaxi de oversteek te maken. Kijk voor meer informatie op: waddentaxi.nl.

Vlieland – Terschelling

HeenreisBasisdienstregeling
Eerste sneldienst10.00
Aantal afvaarten per dag0-2
Laatste sneldienst19.10

Terschelling – Vlieland

TerugreisBasisdienstregeling
Eerste sneldienst9.25
Aantal afvaarten per dag0-2
Laatste sneldienst18.35

Hoe laat moet ik aanwezig zijn?

Het is aan te raden om minimaal een half uur voor vertrek aanwezig te zijn.

Tarieven

Vind hier de huidige tarieven voor: voetgangers en fietsers. Voor het reizen in groepen gelden afhankelijk van de groepsgrootte lagere tarieven. Handbagage en andere kleine bagage kan gratis mee.

Ticket boeken

Er zijn verschillende mogelijkheden om een ticket te boeken voor de overtocht. Bij Rederij Doeksen boek je een ticket voor een specifieke afvaart. Dit betekent dat je moet reserveren voor de overtocht met een datum en tijd. Indien je een retourticket boekt kies je ook al de afvaart voor de terugreis. Mocht je de reisdatum of de vertrektijd willen wijzigen, dan moet je omboeken via de rederij.

Zie hieronder de mogelijkheden om een kaartje te kopen.

Online

De eenvoudigste manier om een ticket te kopen is via de website van Rederij Doeksen. Op deze pagina koop je een kaartje. Via deze pagina kun je je reis eventueel ook omboeken.

Loket

In de terminals op Vlieland en Terschelling kun je ook bij het loket een kaartje boeken. Hier betaal je echter wel €2,00 euro servicekosten. De loketten zijn een half uur voor de afvaart geopend, dus bij drukte wordt vooraf reserveren aangeraden.

Kaartautomaat

Zowel in de terminal op Vlieland als op Terschelling staan kaartautomaten waar je tickets kunt kopen. Hier is het ook mogelijk om tickets te wijzigen.

Telefonisch

Telefonisch boeken kan via het Contactcenter (088 – 9000 888) waar je belt tegen lokaal tarief. Omboeken van tickets is ook telefonisch mogelijk. Let op: er wordt €2,00 euro servicekosten gerekend bij het telefonisch boeken van een ticket.

Bagage en huisdieren

Kleine bagage en handbagage mag kosteloos mee aan boord. Hiervoor geldt maximaal 2 stuks per persoon. Voor de sneldienst geldt dat je zelf de bagage mee aan boord dient te nemen. Er zijn aan boord speciale bagagevakken aanwezig.

Veel logiesverstrekkers bieden de mogelijkheid om bagage te vervoeren van de boot naar het vakantieverblijf. Rolstoelen en scootmobielen mogen ook gratis mee.

Honden en andere huisdieren mogen gratis mee, maar moeten zijn aangelijnd tenzij ze in een mand, tas of bench worden vervoerd.

Verblijf aan boord

Aan boord van de sneldienst is het niet toegestaan om te lopen; iedere passagier dient op zijn/haar stoel te blijven zitten. De stoelen staan in vliegtuigopstelling. Er zijn geen voorzieningen om eten en drinken te kopen. Bovendien is het nuttigen hiervan niet toegestaan. Er zijn (invalide)toiletten beschikbaar en er is gratis wifi.

Roken aan boord van de schepen is net als in (en nabij) de terminals niet toegestaan.

Kijk voor specifieke informatie over de sneldiensten van deze route hieronder.

Vaartijd

De vaartijd tussen Vlieland en Terschelling bedraagt ongeveer 30 minuten.

Veerboten op de route

De veerdienst wordt onderhouden door de Koegelwieck en op sommige momenten door de Tiger.

Aankomst

Terschelling

Na aankomst op Terschelling kun je je reis op verschillende manieren voortzetten. Arriva verzorgt het busvervoer op Terschelling. Naast de terminal bevindt zich de bushalte. Er gelden twee zones met bijbehorende tarieven, tussen West-Terschelling en het meest oostelijke dorp Oosterend. De busdienstregeling en andere informatie vind je hier.

Een andere optie is het nemen van een taxi. Op het eiland zijn een groot aantal taxi’s die je naar je vakantieverblijf kunnen brengen. Deze staan bij aankomst op Terschelling klaar op het parkeerterrein van de veerhaven. Als er geen taxi’s zijn hoef je maar even te wachten, aangezien de afstanden op het eiland klein zijn. Hier vind je een overzicht van de taxibedrijven.

De populairste manier is echter om een fiets te huren. Hier zijn dan ook volop mogelijkheden voor. Klik hier voor een overzicht van de fietsverhuurders. Naast gewone fietsen zijn er ook elektrische fietsen en scootmobiels te huur. Deze kun je het beste vooraf reserveren vanwege de beschikbaarheid.

Tot slot is het huren van een auto een optie.

De boot meert aan bij het dorp West-Terschelling; een gezellig dorp met winkeltjes en terrassen. Het is dus goed mogelijk om eerst even wat te drinken voordat je verder gaat.

Vlieland

Na aankomst op Vlieland kun je je reis op verschillende manieren voortzetten. Arriva verzorgt het busvervoer op Vlieland. De busdienstregeling is verkrijgbaar bij het VVV-kantoor en is aangeplakt bij de bushaltes. Let op: er geldt een winter- en zomerdienstregeling. De dienstregeling is ook hier te vinden.

Voor een taxi kun je bellen met Taxi Zeelen: 0562-451222. Ook de elektrisch aangedreven TukTuk brengt je waar je zijn moet: 06-30223886. De populairste manier is echter om een fiets te huren. Hier zijn dan ook volop mogelijkheden voor. Er zijn drie fietsverhuurders op loopafstand (Fietsverhuur FrisiaFietsverhuur Jan van VlielandFietsverhuur Zeelen). Naast gewone fietsen zijn er ook elektrische fietsen en scootmobiels te huur. Deze kun je het beste vooraf reserveren vanwege de beschikbaarheid.

De boot meert aan bij het dorp Oost-Vlieland; een gezellig dorp met winkeltjes en terrassen waar je voor vertrek nog even wat kunt eten of drinken.

Terugreis

De terugreis plannen is zeker in de drukke maanden verstandig. Het is mogelijk om in de vertrekhal op Vlieland en Terschelling een ticket te boeken. In de veerhavens is een overdekte wachtruimte waar je beschut kunt wachten op de veerboot. Ook hier zijn toiletten en is gratis wifi. De terminals bevinden zich op zowel Vlieland als Terschelling op loopafstand van het dorpscentrum; er is dus genoeg gelegenheid om even wat te eten of drinken.

Andere routes

Op de routekaart vind je andere veerbootverbindingen in en vanuit Nederland.